12 db zsemle, 15 dkg vaj,kb. 0,5 l sárgabarack lekvár, 6 db tojás 36 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás cukor, 1,5 liter tej, a tepsi kikenéséhez margarin, zsemlemorzsa.
A zsemléket ujjnyi vastagra felszeleteljük, egyenként megvajazzuk. A tepsit vastagon kikenjük margarinnal és jól meghintjük zsemlemorzsával. A vajazott szeleteket egyenként megkenjük baracklekvárral és lerakjuk a tepsibe, kb. 3 sorban tudjuk egymásra rétegezni. Közben felforraljuk a tejet és hűlni hagyjuk. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a 36 dkg kristálycukorból kivett 6 evőkanál cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral kemény habbá verünk ( először cukor nélkül teljes keményre, majd kanalanként a kétféle cukorral jó keményre kell felverni). A kész habot felhasználásig tegyük hideg helyre ( hűtőbe). A tojások sárgáját a maradék kristálycukorral és 2 cs. vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt tejjel ( először apránként adagolva) elkeverjük. Az így kapott cukros-tojásos tejjel leöntjük a tepsibe lerakott zsemlét, kicsit hagyjuk, hogy azt magába szívja,majd alufóliával letakarva előmelegített sütőben sütjük 160-170 fokon kb. 20-22 percig. Ekkor levesszük az alufóliát és a tojáshabot rásimítjuk a tetejére, majd visszarakjuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a hab szépen megpirul a tetején ( 8-10 perc).
Tipp: A habos tetejű tésztát akkor lehet szépen szeletelni, ha a kést minden vágás előtt hideg vízzel leöblítjük.
A beküldött képen látható sütit baracklekvárral készítettem, de még finomabb, ha megszórjuk még darált dióval, vagy darált mákkal, mindkettővel finom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.