Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
csipet só
1 tojás
3 ek. tejföl
1 cs.vaníliás-cukor
1 cs.sütőpor
kevés reszelt citromhéj (opcionális)
Töltelékhez:
1kg túró,
20 dkg cukor
4 tojás
3cs.vaníliás-cukor
1 citrom reszelt héja
kevés darált háztartási keksz
Tetejére:
4 tojásfehérje
8-10 dkg porcukor
baracklekvár
A lisztet elkeverem a sütőporral, elmorzsolom benne a vajat, hozzákeverem a cukrot, vaníliás-cukrot,sót- majd a tojással és a tejföllel összeállítom a tésztát. Majdnem linzertésztát kapunk, amit legalább fél órán át a hűtőbe pihentetünk.
Ezalatt elkészítem a tölteléket: az áttört túrót kikeverem a cukorral,hozzákeverem a tojássárgákat, vaníliát , citromhéjat,(ha szereti a család, akkor a mazsolát),már csak a tojásfehérje marad ki, de ezt csak akkor verem kemény habbá és keverem a túróhoz amikor elősütöm a tésztát. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom,sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Kiveszem és megszórom darált háztartási keksszel és rásimítom a túrótölteléket. Visszateszem és sütöm még 20 percig.
Amíg sül, elkészítem a tetejére való tojáshabot: kemény habot verek a fehérjékből, a porcukrot lassan, fokozatosan adagolom hozzá. Ezután habzsákba vagy vastagabb kivágott sarkú nejlonzacskóba szedem és a tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 15 percre, míg egy kicsit világossárga lesz a hab. Itt én levettem 160 fokra a sütőt. Ezalatt a baracklekvárt habzsákba vagy nejlonzacskóba kanalazom. A kész sütemény rácsközeit kitöltöm (még forrón) a lekvárral.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.