Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 28 hétfő Valéria névnapja

Főoldal » Közepes » Puncs szelet

felvitel dátuma: 2013-01-14 13:46:16       mai nézettség: 1       nézettség: 1938
részletes recept
Puncs  szelet
Hozzávalók 12 személyre:

 

Hozzávalók a tésztához (egy közepes, 25 x 35 cm-es tepsihez):


Fél kiló finomliszt, fél csomag sütőpor, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2-3 deci tej, egy csipet .
A töltelékhez:
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dl rum + 1 dl víz (vagy 2 dl vízben feloldott 2-3 kiskanál rumaroma), a kakaó minőségétől függően 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3-4 evőkanál szitán áttört meggylekvár (vagy sárgabaracklekvár).
A tetejére: 15 dkg porcukor, meggyszörp vagy pár csepp ételfesték.

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

 

Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, és összemorzsoljuk a vajjal. Ezután a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három részre osztjuk, és három lapban külön-külön megsütjük.
A töltelékhez a vajat kikeverjük a cukorral, kakaóval és a lekvárral. Az egyik megsült tésztalapot apróra tördeljük, és leöntjük a vízzel elkevert rummal. Hagyjuk, hogy a tészta magába szívja a rumot. (A másik két lapot is körbevághatjuk, hogy szép legyen a szélük, és a leeső darabokat a töltelékhez keverhetjük.) A vajas keveréket egybeforgatjuk a rumos tésztadarabkákkal.
Az egyik megmaradt süteménylapot egy tálcára tesszük. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, befedjük a másik lappal, és óvatosan lenyomogatjuk.
A bevonathoz a porcukrot egy tálba öntjük és apránként, szinte cseppenként piros ételfestékkel megfestett vizet vagy  piros színű szörpöt öntünk, éppen annyit, hogy a cukormáz jól keverhető legyen, de ne túl folyékony. A vízzel a cukrot jól kikeverjük. (A vizet azért kell nagyon óvatosan adagolni, mert nagyon kevés kell, nagyon hamar túl folyóssá válik a cukormáz!)

A süteményt ezzel a mázzal vonjuk be. Mikor a máz szilárdulni kezd, éles késsel jelöljük be a szeletek helyét. Ezután hagyjuk a süteményt legalább egy éjszakán át állni, hogy az ízek összeérjenek.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*