Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 15 g élesztő,1 dkg só, 1,5 dl langyos tej, 1 tojássárgája
Töltelék:
15 dkg mák, 13 dkg cukor, kevés tej,( kb 50 ml )2-3 dkg vaj, reszelt citromhéj, 1 ek vanília aroma
Kenéséhez:
1 db tojás
Elkészítése:
A tészta összetevőiből géppel nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd megkelesztjük. Kelesztés után egyforma, dió nagyságú golyókat formálunk a tésztából.
Sütőpapírral bélelt tepsit készítünk az asztalra, és a golyókat egymástól 5 cm-es távolságba helyezzük. A közepükbe fészket készítünk úgy, hogy az ujjunkkal benyomunk mélyedést a közepébe, ebbe kerül a töltelék.
A mákot a cukorral, a citromhéjjal, vaníliával, és vajjal összedolgozzuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Mindegyik tésztafészekbe teszünk tölteléket. Annyit tegyünk, hogy ne folyjon ki belőle, amikor sülés közben nő a térfogata a tésztának.
Ezután lekenjük tojásfehérjével, majd 20 percig meleg helyen kelesszük. Utána a tojássárgájával kenjük le.
200 fokra előmelegítjük a sütőt, majd mikor betesszük, 180 fokra visszaéve 20- 25 percig sütjük.
Porcukrot szitálunk a tetejére.
Kevés időt vesz igénybe, és finom!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.