tésztához: 4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt és 2 evőkanál kakaópor
krémhez: 1 sárgabarackbefőtt, 4 dl édes pezsgő, 4 tojássárgája, 1 csomag főzős vaníliapuding, 5-6 evőkanál kristálycukor, fél csomag zselatinpor (1,25dkg), 4 dl habtejszín, egy evőkanál sárgabaracklekvár
díszítéshez: 2 dl habtejszín
Először is a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra (gázsütő 3-as fokozat). Egy 24 cm-es (nekem 26-os van, azzal is jó!) tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. A tésztához való tojások sárgáját különválasztjuk a fehérjétől. A sárgákat fehéredésig keverjük a kristálycukorral. Ez robotgéppel 3-4 perc nagy fokozaton. Majd belekeverjük a lisztet és a kakaóport. Teljesen elkeverjük. Majd külön felverjük a 4 tojásfehérjét kemény habbá. Egyharmadát hozzákeverjük a kakaós masszához, és erősen, jól eldolgozzuk, fellazítjuk vele. A maradék habot is hozzáöntjük, de akkor már csak óvatos mozdulatokkal dolgozzuk össze, nehogy a tojáshab összetörjön. Ha már elvegyült, beleöntjük a kivajazott tortaformába, elegyengetjük, betesszük a sütőbe kb. 20-25 percre. Tűpróbával ellenőrizhetjük a 20. perc után, belebökünk egy kést, ha nem ragad rá semmi, akkor elkészült. Míg sül a tésztánk, addig 3 deci pezsgőt felteszünk melegedni. A maradék egy decibe beletesszük a 4 tojássárgáját, a vaníliapudingport, a kristálycukrot. Nagyon alaposan elkeverjük, majd a forró pezsgőhöz öntjük és kevergetve, pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. Pár perc után hozzákeverhetjük a zselatinport is. (Ha lapzselatinunk van, azt egy pár percre hidegvízbe kell áztatni, majd kinyomkodni és úgy hozzákeverni a krémhez) Hagyjuk hűlni, de mielőtt teljesen kihűlne keverjük hozzá a habbá vert tejszínt is, óvatos, laza mozdulatokkal. A megsült tésztát hűlni hagyjuk, ha már csak langyos, akkor vegyük le a karimát, fordítsuk meg és óvatosan emeljük le az alját. Ha jól kivajaztuk-liszteztük, akkor le fog jönni. Erre azért van szükség, hogy ha már a krém is rajt lesz, másnap könnyedén ki tudjuk majd emelni hogy ne a tortasütőben kelljen majd szeletelni a tortát. Ha sikerült meglazítani akkor fordítsuk meg, tegyük vissza és újra csatoljuk rá a karimát. Kenjük meg a tészta tetejét a lekvárral vékonyan, majd a lecsöpögtetett barackokat egyenletesen helyezzük el rajta. A pudingos habot kenjük rá, majd helyezzük egy éjszakára a hűtőbe. (Mielőtt még a krémet rátennénk a torta oldalához körben tehetünk duplán hajtogatott sütőpapírt, ez segít, hogy a krém ne ragadjon a tortaforma oldalára. Ha ezzel nem akarunk bíbelődni, akkor másnap, mielőtt levennénk a karimát egy késsel érdemes a tortaforma szélét végighúzni, így ha kikapcsoljuk nem ragadnak rá majd nagy pamacsok a tortánkból) Másnap a 2 dl tejszínhabot kemény habbá verjük és ahogy nekünk tetszik úgy díszítjük vele. Ha nem akarjuk nem muszály, akkor is nagyon mutatós.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.