Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
18 dkg cukor
14 dkg liszt
1 cs. vaníliás cukor
10 dk olvasztott margarin
Krémhez:
3 tojásfehérje
20 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
Töltelékhez (pettyekhez):
15 dkg darált keksz
10 dkg őrölt dió
10 cl kaszinó rum
feketekávé, amennyi szükséges
Csokoládémáz:
10 dkg cukor
2 dkg kakaó
½ dl víz
2 dkg vaj
*
Elkészítés:
A piskótához valókat összedolgozzuk. A Konyhaművész Pro Tálban a tojás fehérjét kemény habbá verjük. Beletesszük a cukrot és a vaníliáscukrot, tovább keverjük, míg eloldódik. Ezután a tojássárgáját keverjük a habhoz, majd a lisztet és az olvasztott margarint.
A sütőt 170 fokra állítjuk. Gázsütőt előmelegítjük, villanynál ez nem szükséges.
A piskóta masszát a Szilikon Sütőformánkba öntjük. Mivel a szilikon megtöltve nem igazán emelgethető, így mindig kivesszük a tűzhelyből a rácsot, arra ráhelyezzük az üres formánkat és így töltjük bele a piskóta masszánkat. Tűpróbáig sütjük.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a tölteléket, vagyis a pettyeket.
Ehhez a kekszet és a diót megdaráljuk a Turbó Aprítóval. Beleöntjük mindegyiket a Konyhaművész Pro Tálba. Hozzáadjuk a rumot és annyi feketekávét, hogy könnyen formázható masszát kapjunk.
A következő a krém lesz. Ehhez habosra verjük a tojásfehérjét a cukorral, gőz felett. Mikor kihűlt a hab, hozzákeverjük a vajat vagy margarint.
A kihűlt piskótatésztánkat hosszában kettévágjuk. Lehet pont félbe, de lehet úgy is, hogy az alsó rész vékonyabb legyen vagy fordítva. Kinek hogy szimpatikus.
Az alsó lapra rákenjük a krém felét.
A kekszes töltelékünkből annyi, a tésztával megegyező hosszúságú rudat formálunk, amennyi a krémünket befedi. (Nekem 8 kellett)
Legegyszerűbb úgy, hogy a Nyújtóval a tölteléket akkorára nyújtjuk, mint a piskóta lapunk és felszeljük, majd így sodorgatunk belőle rudakat.
Rárakjuk a krémre a rudakat, majd a krém másik felével bevonjuk.
Rátesszük a piskóta lapunkat és bevonjuk csoki mázzal.
A csokoládémázhoz a cukrot elkeverjük a kakaóporral. Hozzáadjuk a vizet és sűrűre főzzük. A tűzről levéve, hozzákeverjük a vajat és azonnal a süteményre kenjük.
Vigyázat!!Ez a csokoládémáz borzalmas gyorsan köt, gyorsan kell vele dolgozni!
Ajánlott Tupperware termékek:
Konyhaművész Pro Tál
Mikro Kanna a margarin felolvasztáshoz
ÚH Színes Saláták a hozzávalók kiméréséhez
TW Digitális Konyhamérleg
Nyújtó
Szilikon sütőlap, erre tesszük a kész piskótánkat
Szilikon sütőforma 27X15 cm
Aprókák hozzávalók kiméréséhez
Mesterszakács Nyeles Főzőedény 1 literes
TW Kávéscsésze
Turbó Aprító a keksz és a dió darálásához
Szilikon Keverő
Sajtkés a sütemény szeleteléséhez