Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 9 szerda Erhard névnapja

Főoldal » Pettyeske

felvitel dátuma: 2011-08-22 09:42:22       mai nézettség: 1       nézettség: 2603
részletes recept
Pettyeske
Hozzávalók 6 személyre:

Piskótához:

  • 4 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 14 dkg liszt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dk olvasztott margarin

Krémhez:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin

Töltelékhez (pettyekhez):

  • 15 dkg darált keksz
  • 10 dkg őrölt dió
  • 10 cl kaszinó rum
  • feketekávé, amennyi szükséges

Csokoládémáz:

  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg kakaó
  • ½ dl víz
  • 2 dkg vaj
Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 25 perc

Főzési idő: 5 perc
Elkészítés:

A piskótához valókat összedolgozzuk. A Konyhaművész Pro Tálban a tojás fehérjét kemény habbá verjük. Beletesszük a cukrot és a vaníliáscukrot, tovább keverjük, míg eloldódik. Ezután a tojássárgáját keverjük a habhoz, majd a lisztet és az olvasztott margarint.

A sütőt 170 fokra állítjuk. Gázsütőt előmelegítjük, villanynál ez nem szükséges.

A piskóta masszát a Szilikon Sütőformánkba öntjük. Mivel a szilikon megtöltve nem igazán emelgethető, így mindig kivesszük a tűzhelyből a rácsot, arra ráhelyezzük az üres formánkat és így töltjük bele a piskóta masszánkat. Tűpróbáig sütjük.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a tölteléket, vagyis a pettyeket.

Ehhez a kekszet és a diót megdaráljuk a Turbó Aprítóval. Beleöntjük mindegyiket a Konyhaművész Pro Tálba. Hozzáadjuk a rumot és annyi feketekávét, hogy könnyen formázható masszát kapjunk.

A következő a krém lesz. Ehhez habosra verjük a tojásfehérjét a cukorral, gőz felett. Mikor kihűlt a hab, hozzákeverjük a vajat vagy margarint.

 

A kihűlt piskótatésztánkat hosszában kettévágjuk. Lehet pont félbe, de lehet úgy is, hogy az alsó rész vékonyabb legyen vagy fordítva. Kinek hogy szimpatikus.

Az alsó lapra rákenjük a krém felét.

A kekszes töltelékünkből annyi, a tésztával megegyező hosszúságú rudat formálunk, amennyi a krémünket befedi. (Nekem 8 kellett)

Legegyszerűbb úgy, hogy a Nyújtóval a tölteléket akkorára nyújtjuk, mint a piskóta lapunk és felszeljük, majd így sodorgatunk belőle rudakat.

Rárakjuk a krémre a rudakat, majd a krém másik felével bevonjuk.

Rátesszük a piskóta lapunkat és bevonjuk csoki mázzal.

A csokoládémázhoz a cukrot elkeverjük a kakaóporral. Hozzáadjuk a vizet és sűrűre főzzük. A tűzről levéve, hozzákeverjük a vajat és azonnal a süteményre kenjük.

Vigyázat!!Ez a csokoládémáz borzalmas gyorsan köt, gyorsan kell vele dolgozni!

 

Ajánlott Tupperware termékek:

  • Konyhaművész Pro Tál
  • Mikro Kanna a margarin felolvasztáshoz
  • ÚH Színes Saláták a hozzávalók kiméréséhez
  • TW Digitális Konyhamérleg
  • Nyújtó
  • Szilikon sütőlap, erre tesszük a kész piskótánkat
  • Szilikon sütőforma 27X15 cm
  • Aprókák hozzávalók kiméréséhez
  • Mesterszakács Nyeles Főzőedény 1 literes
  • TW Kávéscsésze
  • Turbó Aprító a keksz és a dió darálásához
  • Szilikon Keverő
  • Sajtkés a sütemény szeleteléséhez
Szakács: Marcsi64


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 anna51 2011 augusztus 22

Marcsi, nagyon ugyes vagy, ez nagyon jó!

10/10 ANi Szénásiné Tasnádi 2011 augusztus 22

Marcsi, csodás ez a sütid is! Gratulálok sok szeretettel!

0/10 Marcsi64 2011 augusztus 22

Köszönöm.

10/10 Káplár Anna 2012 január 22

Marcsi ez nagyon fini lehet, ügyes vagy.

0/10 Marcsi64 2012 január 24

Finom, bizony. Pillanatok alatt üres lett a tálca.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*