Nem szabad külön vízben kifőzni a gombócokat, mert sok izanyag elveszik. A fűszeres paradicsomlében főzöm meg, és a végén sűrítem.
A paradicsomos gombócot mivel paleozok kétféle képpen szoktam készíteni. A családnak rizssel és a normál szószt, magamnak rizs nélkül és zablisztes rántással a szószt.
1 kg darált hús, kettéoszva, kb. 70-30dkg arányban.
70dkg húshoz gyors tasakos rizs 125g-os, 1 tojás, só, bors, tört pirospaprika, ízvarázs,
30 dkg húshoz 1 tojás, só, bors, tört paprika, pici ételízesítő, kevés szezámliszt, amennyit felvesz a hús, paprika
paradicsomszószhoz: pici olaj, liszt a rántáshoz, sűrített paradicsom vagy paradicsompüré 500 g-os, pici szárított petrezselyem, cukor ízlés szerint, kevés víz.
paleos szószhoz: pici oliva és 1 kávédarálónyi zabliszt (zabpehely ledarálva) a rántáshoz, paradicsompüré, xilit és petrezselyem, esetleg kevés víz.
A húshoz összeállítom az alapanyagokat. A rizseshez először hozzákeverem a rizst, majd a többi fűszert és a tojást, majd hagyom picit állni. Közben a rizs nélküli húshoz hozzáadom a tojást, fűszereket és a kevés szezámlisztet, jól összedolgozom. A húsból gombócokat formálok, ha van paprika megtöltöm vele. Egy fazékban kevés só, ételízesítővel forralok vizet és a forrásban lévő vízbe megfőzöm a gombócokat. Közben elkészítem a mártást.
Kevés zsíron pici lisztet sötét barnára pirítok, majd beleteszem a paradicsompürét, a cukrot és kevés szárított petrezselymet, összekeverem és öntök hozzá pici vizet, majd főzöm kevergetés mellett pár percig, ha rottyan utána egy perc és kész.
A paleos mártás: Kevés oliván a ledarált zabpelyhet megpirítom és hozzáadom a paradicsompürét, nyírfacukrot, vagy xilitet és petrezselymet, jól elkeverem, majd főzöm picit, ha kell öntök hozzá kevés vizet. A paleoban a zabliszt nem 100%, viszont nagyon jól lehet vele sűríteni. Ha kész félreteszem.
A megfőtt húsgombócokat kimerem a mártásokba és jól elkeverem és fogyasztható is. Én kókuszkenyeret ettem hozzá. A kéktányéros a paleos, a kisebb lábos a paleos mártás és a paprikás tálon lévő gombóc paleos.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.