Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 9 szerda Erhard névnapja

Főoldal » Paradicsomlé/sűrítmény

felvitel dátuma: 2011-08-31 11:08:11       mai nézettség: 1       nézettség: 1214
részletes recept
Paradicsomlé/sűrítmény
Hozzávalók 5 személyre:

A kiindulási mennyiség 4,5 liter turmixolt paradicsom volt, ebből lett 4 db 350 ml és 1 db 300 ml üveg sürítmény.

Előkészületi idő: 10 perc


Főzési idő: 10 perc
Elkészítés:

Az üvegeket és a tetőket elmossuk, csírátalanítjuk, lecsöpögtetjük. (csírátalanítás 1:1 arányú ecetes forró vizes kiöblítés)

Előkészítjük a szárazdunsztot. (Én egy kosarat béleltem ki és azt takartam le takarókkal)

A paradicsomot megmossuk, a szár alatti részt kivágjuk.

Feldaraboljuk és leturmixoljuk.

készítés:

Beleöntjük a főzőedénybe és addig főzzük, amíg a pinkből pirosra változik a színe, ez kb.10-15 perc mennyiségtől függően.

Tölcsér segítségével óvatosan üvegekbe töltjük, lezárjuk és néhány percre a fejére fordítjuk. Így sterilizáljuk a benne lévő levegőt és így tartosítószer nélkül is eláll.

Dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihülni.

Sűrítmény készítés:

Ugyanaz mint fenn, de kb. 45-50 percig főzzük, így kb az eredeti mennyiség fele lesz és nagyjából szósz sűrűségű. Szintén üvegekbe tesszük, fejre állítjuk, és dunsztoljuk.

Fűszerezni ráérünk a felhasználáskor.

Ha sűrítményt készítünk, turmixolás előtt kicsit megnyomkodhatjuk a paradicsomot, így sok nedvesség kijön belőle, ami lecsökkenti a főzési időt.

Régen utáltam a paradicsom eltevést (kb.1x tettem el) mert a passzírozás egy nem szeretem dolog volt. A turmixolással a helyzet teljesen leegyszerűsödött. Szívesebben dolgozom a paradicsommal nyersen, mint forrón.

Szakács: Helga


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*