Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 9 szerda Erhard névnapja

Főoldal » Paradicsom befőzése télire Csildi befőz )

felvitel dátuma: 2013-07-23 18:46:30       mai nézettség: 1       nézettség: 10360
részletes recept
Paradicsom  befőzése télire Csildi befőz )
Hozzávalók 6 személyre:

Az én adagom :5 kg paradicsom

fél kávéskanál Nátrium-benzoát

Paradicsom paszírozó

Előkészületi idő: 20 perc


Főzési idő: 15 perc
Elkészítés:

Az érett, egészséges paradicsomokat megmossuk vízben. Feldaraboljuk, majd  fazékba rakjuk és egyet hagyjuk  rottyanni mert így könnyebb paszírozni ,majd a paradicsom paszírozón  átpaszírozzuk..  Feltesszük egy nagy fazékban főni. Addig  főzzük, amíg a habját elföviEz kb 15 perc .Mert már amúgy is meleg volt . A főzés vége előtt  egy kevés ,fél kávéskanálnyi nátrium benzoátot   teszünk bele. ( Én az 5 literes mennyiséghez fél  kávéskanállal teszek.)

 

Egy fémtálcára tesszük  a tisztára kimosott üvegeket.Én elötte sterilizáltam forró ecetes vízzel . Majd belemerjük forrón a paradicsomlevet.  Légmentesen lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük, és ott hagyjuk kihűlni!

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

7/10 Szatmári Andrea 2013 augusztus 22

Nagyon jók a receptjeid,már többet is megnéztem. Ha jól látom a képeket,miután üvegbe szeded a paradicsomlevet,fejre állitod az üveget.Ez elhagyható?

7/10 Fáncsi 2013 augusztus 24

Én soha nem rakok bele tartósítót, és még soha nem volt semmi baja.(Hiszen azért készítem otthon, nem a boltit veszem!)

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 augusztus 24

Természetesen elhagyható a fejre állítás ,azzal egy vákumot képez a kupakra .Én is voltam már úgy hogy éppen hogy stimmelt a kupak és nem mertem fejre állítani az üveget .Az az 5 liter mennyiséghez fél kávéskanál tartósító elenyésző ,de így biztos ami biztos .

0/10 mama60 2013 augusztus 24

Én sem teszek bele tartósítószert, celofán tetejére szórom a kupak alá és úgy zárom le az üveget fejre állítom utána száraz dunctba teszem.

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 augusztus 24

A Napokban mivel többször tettem el ahogy érik a termés ,így leegyszerűsítettem a dolgomat ,egy picit főzöm csak míg levet enged ,majd a botmixerrel szinte pépessé töröm ,ezután átengedem az apró lyukú szűrőn és utána forralom fel .Sokkal egyszerűbb mint paszírozni és kevesebb a veszteség is .

0/10 Ili 2013 augusztus 26

Nem főzöm a paradicsomot , megdarálom teszek bele sót nátrium-benzonát -ot ,egy éjszakát hagyom pihenni és töltöm az üvegbe! Nagyon finom!

0/10 Zsuzsó 2015 augusztus 17

Szintén nem főzöm a paradicsomot, első körben ,nyersen lehúzom a héját amiről lejön ami nem az úgy marad.Összeszelem és megy a turmixba.Jó pépeste turmixolom és utána főzöm addig még elmegy a habja és egy kicsit sűrűsödik.Természetesen a végén teszek egy kis nátrium-benzonátot hozzá.Az üvegekbe kimerítés után még egy kis étolajat öntök minden üvegre zárásnak.A tavalyról megmaradt paradicsomot nem lehet megkülönböztetni az ideitől.Gyönyörű a színe íze egyaránt.

0/10 Józsefné gergely 2015 augusztus 18

Most az idén előszőr daráltam le nyersen a paradicsomot és utánna főztem kb 20 percet sót cukrot csokor zellerzöldet főztem bele amit a végén kidobok csak az íze legyen benne szalicil egy pici forrón üvegekbe tőlteni pokrócba csomagolni száraz duncba másnap polcra tenni hidegen nagyon finom ital bármilyen paradicsomos ételbe kitűnő a zeller nagyon finom ízt ad neki bátran próbáljátok ki!!

0/10 Marica 2015 augusztus 25

Felül írt hozzászólásokból kiderült számomra, hogy senki nem főzi ki a paradicsomot. Mi következő kép főzzük be télire a paradicsomot- megmosott érett paradicsomot kifőzzük vízben,( ez állítólag azért jó, mert megszabadítsuk sárga színű létől, ami a nagyanyáink szerint egészségtelen. ) majd kiszedjük szűrő segítségével, lecsepegtetjük és kipasszírozzuk, majd így összegyűjtött paradicsomlevet, tetszés szerinti sűrűségűre főzzük, majd forrón üvegekbe rakjuk tartósító szer nélkül és jól lezárt üvegek mehetnek a száraz dunsztba így is eláll évekig, szín és íz vesztés nélkül

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*