Nagyon jók a receptjeid,már többet is megnéztem. Ha jól látom a képeket,miután üvegbe szeded a paradicsomlevet,fejre állitod az üveget.Ez elhagyható?
Az én adagom :5 kg paradicsom
fél kávéskanál Nátrium-benzoát
Paradicsom paszírozó
Az érett, egészséges paradicsomokat megmossuk bő vízben. Feldaraboljuk, majd fazékba rakjuk és egyet hagyjuk rottyanni mert így könnyebb paszírozni ,majd a paradicsom paszírozón átpaszírozzuk.. Feltesszük egy nagy fazékban főni. Addig főzzük, amíg a habját elfövi. Ez kb 15 perc .Mert már amúgy is meleg volt . A főzés vége előtt egy kevés ,fél kávéskanálnyi nátrium benzoátot teszünk bele. ( Én az 5 literes mennyiséghez fél kávéskanállal teszek.)
Egy fémtálcára tesszük a tisztára kimosott üvegeket.Én elötte sterilizáltam forró ecetes vízzel . Majd belemerjük forrón a paradicsomlevet. Légmentesen lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük, és ott hagyjuk kihűlni!
Nagyon jók a receptjeid,már többet is megnéztem. Ha jól látom a képeket,miután üvegbe szeded a paradicsomlevet,fejre állitod az üveget.Ez elhagyható?
Én soha nem rakok bele tartósítót, és még soha nem volt semmi baja.(Hiszen azért készítem otthon, nem a boltit veszem!)
Természetesen elhagyható a fejre állítás ,azzal egy vákumot képez a kupakra .Én is voltam már úgy hogy éppen hogy stimmelt a kupak és nem mertem fejre állítani az üveget .Az az 5 liter mennyiséghez fél kávéskanál tartósító elenyésző ,de így biztos ami biztos .
Én sem teszek bele tartósítószert, celofán tetejére szórom a kupak alá és úgy zárom le az üveget fejre állítom utána száraz dunctba teszem.
A Napokban mivel többször tettem el ahogy érik a termés ,így leegyszerűsítettem a dolgomat ,egy picit főzöm csak míg levet enged ,majd a botmixerrel szinte pépessé töröm ,ezután átengedem az apró lyukú szűrőn és utána forralom fel .Sokkal egyszerűbb mint paszírozni és kevesebb a veszteség is .
Nem főzöm a paradicsomot , megdarálom teszek bele sót nátrium-benzonát -ot ,egy éjszakát hagyom pihenni és töltöm az üvegbe! Nagyon finom!
Szintén nem főzöm a paradicsomot, első körben ,nyersen lehúzom a héját amiről lejön ami nem az úgy marad.Összeszelem és megy a turmixba.Jó pépeste turmixolom és utána főzöm addig még elmegy a habja és egy kicsit sűrűsödik.Természetesen a végén teszek egy kis nátrium-benzonátot hozzá.Az üvegekbe kimerítés után még egy kis étolajat öntök minden üvegre zárásnak.A tavalyról megmaradt paradicsomot nem lehet megkülönböztetni az ideitől.Gyönyörű a színe íze egyaránt.
Most az idén előszőr daráltam le nyersen a paradicsomot és utánna főztem kb 20 percet sót cukrot csokor zellerzöldet főztem bele amit a végén kidobok csak az íze legyen benne szalicil egy pici forrón üvegekbe tőlteni pokrócba csomagolni száraz duncba másnap polcra tenni hidegen nagyon finom ital bármilyen paradicsomos ételbe kitűnő a zeller nagyon finom ízt ad neki bátran próbáljátok ki!!
Felül írt hozzászólásokból kiderült számomra, hogy senki nem főzi ki a paradicsomot. Mi következő kép főzzük be télire a paradicsomot- megmosott érett paradicsomot kifőzzük vízben,( ez állítólag azért jó, mert megszabadítsuk sárga színű létől, ami a nagyanyáink szerint egészségtelen. ) majd kiszedjük szűrő segítségével, lecsepegtetjük és kipasszírozzuk, majd így összegyűjtött paradicsomlevet, tetszés szerinti sűrűségűre főzzük, majd forrón üvegekbe rakjuk tartósító szer nélkül és jól lezárt üvegek mehetnek a száraz dunsztba így is eláll évekig, szín és íz vesztés nélkül
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.