Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 2 szerda Áron, Ferenc névnapja

Főoldal » "Pampucka", azaz szalagos fánk

felvitel dátuma: 2011-05-12 15:20:37       mai nézettség: 3       nézettség: 9086
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

Tupperware kelesztőtálhoz való receptúra szerint:

  • 4 dl tej
  • csapott kávéskanál
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 70 dkg liszt
  • 3-4 tojássárgája
  • 4 dkg élesztő
  • kevéske rum (nem szívja magába a tészta az olajat)
  • olaj a sütéshez
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 20 perc

Elkészítés:

"Pampucka" - Heves megyében, ahonan származom, így nevezik ezt a finom desszertet, amit  természetesen nemcsak a farsangi időszakban készíthetünk el.

A meglangyosított tejet a tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel (én csak morzsolni szoktam). Kicsit állni hagyjuk, hogy felfussonEzután ráütjük a tojássárgákat, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra. Légmentesen lezárjuk, és duplájára kelesztjük..

Következik a sütése. A fánk a legkényesebb kelt tészta, sütése nagy gyakorlatot kíván.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és lisztezett deszkán letakarva, még kelesztjük kb. 10 percet. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert nem lesz szalagos.

A fánkokat középforró, olajban, egyenletes tűznél sütjük. Az olaj hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön alulra az olajba, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy hely legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztve kiszaggatjuk és sütjük.

(A sütési tudnivalók Horváth Ilona réges-régi szakácskönyvéből való.)

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Prantnerné Taba Katalin 2011 november 18

Na nekem nem is sikerült így elsőre:((Majd legközelebb :))

0/10 Hani 2011 november 20

Ne add fel, nekem sem ment eleinte:-)!

10/10 Bakonyszegi Antalné 2018 augusztus 15

Mi is nagyon szeretjük ezt a fánkot, de azt, hogy pampucka, még soha nem hallottam.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*