Fenséges látvány!!Nagyon jólesne most!!:)))
Hozzávalók:
2 kg padlizsán
1 fej hagyma / lehet lila is, akár vegyesen/
néhány gerezd fokhagyma
só, bors
1 ½-2 dl olaj
citromlé, vagy ecet
majonéz
Elkészítés:
A padlizsánokat megmosom és fogpiszkálóval körbe szurkálom. A gázrózsa köré alufóliát helyezek, hogy a lecsurgó lé ne égjen rá. Az égőkre platnit /vaslapot/ helyezek és rárakom sülni a padlizsánokat. Közepes tűznél, hogy rendesen átsüljenek, minden oldalukra forgatva sütöm. Amikor az első adag /3-4 darab/ megsült leveszem és felteszem a következőket. Ha van két vaslapunk, akkor két rózsán is süthetjük, hogy hamarabb elkészüljünk. Akkor sült meg rendesen, ha szinte szenes már a felülete. A csumájánál fogva meghámozom. Ha jól megsült szinte magától „vetkőzik”. Ha ragadt a héjára, akkor azt is leszedem, majd műanyag lapáttal /a hűtőszekrények jégkaparó kanala kiváló/ elkaparom és egy edénybe teszem. Ha az összessel elkészültem adok hozzá sót, őrölt borsot a felaprított hagymát és fokhagymát, majd ecettel/citromlével/ ízesítem, hozzáadom az olajat, majd a rúd mixerrel simára dolgozom. Tetszés szerint még majonézt is adok hozzá, ezzel is jól elkeverem, most már kézi mixerrel. Ettől kicsit kifehéredik, mert egyébként bebarnul. Ha a kezdet kezdetén adunk hozzá apránként ecetet/citromlevet/, akkor állítólag nem barnul, de nekem még soha nem vált be. A hozzávalók mennyisége nehezen megadható, mert mindenkinek más az ízlése. Néhány órát a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Előételként, reggeliként, vagy vacsoraként friss, vagy pirítós kenyérrel, paprikával, paradicsommal tálalom.
Fontos tudni, hogy csak műanyag vagy rozsdamentes eszközökkel dolgozzunk, mert mással érintkezve az íze és a színe is megváltozik!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.