Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 20 vasárnap Tivadar névnapja

Főoldal » Ostoros kalács főzött krémmel

felvitel dátuma: 2011-11-11 13:17:54       mai nézettség: 1       nézettség: 2358
részletes recept
Ostoros kalács főzött krémmel
Hozzávalók 5 személyre:

A kelt tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 0,5 l tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 4 kanál cukor
  • csipetnyi
  • 3 tojás fehérje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 kanál étolaj

A krémhez:

  • 3 tojás sárgája+1 egész tojás
  • 3 kanál cukor
  • 3 kanál mogyorókrém( lehet több is)
  • kb.1 dcl tej
  • 1,5 kanál kakaó
Előkészületi idő: 25 perc


Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést fúrunk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, ésa langyos tejet. Hagyjuk felfutni( kb. 15 perc), ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ha fefutott az élesztő, hozzáadjuk a sót, citromhéjat ,a  tojáshabot és az olajat. Dagasztjuk( akkor , ha már elválik az edény falától, és a kezünkhöz sem ragad). Kevés lisztet szórunk a tetejére, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.

Közben a krémhez összekeverjük a tojások sárgáit és az egész tojást a cukorral és a kakóporral. Takaréklángon főzzük, és apránként hozzáadjuk a mogorókrémet is, majd, amikor már elég sűrű , hozzáadjuk a tejet és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. (Állandóan kavargassuk, már a főzés kezdetétől, mert különben leég , vagy odaragad az edény aljára).

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett munkafelületre borítjuk, és 6 cipóvá osztjuk. A cipókat egyenként 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk ,és megkenjük a krémmel. Ezután föltekerjük egyenként a lapokat, óvatos mozdulatokkal csavarunk rajtuk párat , kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben kettőt-kettőt egymás mellé helyezünk majd a kettő tetjére helyezzük a harmadik rúdat. 2 három rúdból álló kalácsot kapunk ilymódon. A tetejüket megkenjük olajjal! A sütő aljára egy vízzel teli edényt helyezünk, hogy gőz keletkezhessen( ettől puhább lesz), bekapcsoljuk 180 ºC-ra , majd amikor pirosodni kezd fölhúzzuk 220 ºC-ra ,és  pirosra sütjük! Kicsit több, mint fél óra kellett az én sütőmnek, hogy megsüsse! 

(Nekem most 2 kis briós szerűség is lett a tésztából, mert sietségemben 6 helyett , véletlenül 7 felé osztottam).

Szakács: marika


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 anna51 2011 november 11

Na, így már értem a fortélyt! Ugyes vagy!

0/10 nemeth-ek 2011 november 11

Köszönöm!:)

0/10 csoti.henriette 2011 november 12

Nagyon guszta lett és biztos fincsi is, gratulálok:)

0/10 nemeth-ek 2011 november 15

Köszi,Heni! Igen, nagyon finom volt!!!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*