Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 27 vasárnap Zita, Mariann névnapja

Főoldal » Közepes » Nyili-nyali sütemény

felvitel dátuma: 2011-02-27 00:53:30       mai nézettség: 1       nézettség: 1708
részletes recept
Nyili-nyali sütemény
Hozzávalók 4 személyre:


Piskóta:
5 db tojás
25 dkg porcukor
25 dkg rétesliszt
fél zacskó sütőpor
vaj a tepsi kikenéséhez
0.5 dl rum
10 dkg szamócalekvár

Krém:
4 db tojás sárgája
4 evőkanál krisztálycukor
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
6 dl tej

Epres hab:
4 db tojás fehérje
4 evőkanál kristálycukor
4-5 kanál háti eper vagy szamócalekvár
 

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 15 perc

Elkészítés:

Elkészítjük a piskótát :
5 tojást 25 dkg porcukorral habosra mixelünk, majd adunk hozzá 5 kanál vizet, 25 dkg réteslisztet és fél zacskó sütöport, amit óvatosan elkeverünk.
Ezt elömelegített sütöben kb.15 perc alatt megsütjük.A tepsi alját kell csak kikenni vajjal és lisztezni , de a szélét nem, mert úgy nem biztos,  hogy egyenletesre sül a piskótánk.
Ezután kihütjük és rummal meglocsoljuk. Erre házi szamócalekvár  /vagy eperlekvár/kerül , majd a tojásos krém.

Tojásos krém elkészítése:
4 tojássárgáját 4 kanál kristálycukorral habosra keverek , majd 2 kanál lisztet adok hozzá, 1 vaníliáscukrot és fokozatosan 6 dcl tejet.
Ezt vagy gőz fölött ,vagy a tüzhelyen  álllandóan kevergetve sürüre fözzük.
Ha a tüzhelyen ,akkor vigyázzunk, hogy oda ne égjen a krém alja, mert akkor az íze nem lesz az igazi. Kihütjük ,majd a lekváros piskóta tetejére kenjük. Behütjük.

Elkészítjük az epres habot:
a 4 tojásfehérjét, 4 kanál kristálycukorral habosra verünk, majd 4-5 kanál házi eper - vagy szamócalekvárt adunk hozzá és tovább verjük, míg jó kemény hab nem lesz belöle. Habzsákból habkupolát nyomunk a kockákra felszeletelt sütik tetejére és egy félbevágott eperszemmel dekoráljuk. Hütöben tartjuk, mert hidegen az igazi . Az nem baj , ha kissé lecsorog a krém és a hab, ezért nyili-nyali a neve, mert a krém és a hab ide oda csoroghat és minden ujjunkat megnyaljuk utána.

Szakács: Rudi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Marcsi64 2011 február 27

Szuper!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*