Nagyon jónak tűnik.Én nagyon szeretem a naspolyát,de lekvárt még nem ettem.Amint hozzájutok a gyümölcshöz megcsinálom.
Hozzávalók:
1 kg naspolya
20 dkg cukor
1 citrom héja
1 késhegynyi csillag ánizs
Nálam 5 kg gyümölcsből arányosan emelve a hozzávalókat készűlt.
Nagyon nagyon vágytam a Naspolyára ,ezért utána néztem hol kaphatok ,ha már nekem nincsen fácskám.Szinte boltokban is kihalt már ez a finom gyümölcs Fellapoztam az Internetet és a legmegfelelőbb posztnak a Balaton Füreden élő termelő tünt.Így felvettem vele a kapcsolatot .Készségesen a rendelkezésemre állt .De sérülékeny gyümölcs lévén nem postázhatta vagyis nem javasolta.Ezért a Drága testvérem segítségével el is jutott hozzám 5 kg Naspolya .
Ennyit úgy sem tudok megenni ,hát arra gondoltam Naspolya lekvár főzésbe kezdek .
Különleges gyümölcs, melynek szàmos jótékony hatàsa ismert, magas a C-vitamin tartalma és vasat is bőven tartalmaz.
Vérszegénységben szenvedőknek kifejezetten ajànlott a fogyasztàsa.
Először is a naspolyàt úgy ahogy van, egészben megmostam. Nem pucoltam, nem hàmoztam, nem nyomkodtam. Fazékba raktam és hozzàöntöttem annyi hideg vizet, ami éppen ellepte.
Bekapcsoltam alatta a főzőlapot , aztàn hagytam szépen felfőni. 10 perc utàn a gyümölcs szépen szétesett, pàrszor belekevertem, és mivel jó érett volt, így gyorsan szétfőtt.
20 perc utàn lekapcsoltam és hagytam kihűlni.
A kézi passzírozón való àtnyomkodás, amely szépen felfogja a magokat és héjat.
A befőző làbasba beleöntve hozzàadtam a gyümölcs kilójaként 20dkg cukrot, A befőzésnek ebben a fàzisàban a lekvàrt nem lehet magàra hagyni, folytonos kevergetést igényel,mert különben leég.Végül a csillag ánizzsal ízesítettem.
Az üvegeket előre elmostam Szokásomhoz híven ezután forró ecetes vízzel még sterilizáltam.Lekapcsolàs előtt még egy citrom levét csavartam bele, Az üvegbe töltés ezután következhetett. Szàraz, meleg dunsztba takarók közé raktam őket , ez szàmomra bevàlt módszer..
Az 5kg gyümölcsből a veszteség során 3,5 liternyi lett .
Amennyire féltem neki állni ,annyira finom lett .
Ajánlom mindenkinek ,mert ha nem próbálom nem is győződök meg róla.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.