25 dkg lágy vaj
egy hatalmasra púpozott bögrényi porcukor
öt narancs reszelt héja
két pohárka narancslikőr (vagy narancsszörp)
egy rúd vanília
két és fél bögre finomliszt
5 nagy tojás sárgája és keményre vert habja külön
1 doboz joghurt és ugyanannyi tejszín
fél zacskó sütőpor és egy csipet só
két tábla finom
sötét
igazi étcsokoládé
sok, legalább két tábla étcsokoládés tortabevonó
egy kis tégelynyi mascarpone
3 dl tejszín kemény habbá verve
néhány kanál porcukor
fahéj és szerecsendió ízlés szerint. (Lehet kandírozott narancshéjat is tenni bele.)
A bögre a 2,5 dl-es teásbögre legyen.
Habosra keverem a lágy vajat a cukorral és a finomra reszelt narancshéjjal. Egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, a likőrt, a joghurtot és a tejszínt, a vanília kikapart magjait, és sima, krémmé keverem.
Belekeverem a sütőporral elkevert lisztet, és az apróra tört étcsokoládét, kandírozott narancshéjat Simára keverem, majd a habot is ,óvatosan, belekeverem.
Kivajazott, kilisztezett lyukas kuglófformában, 170-180 fokos sütőben 60-70 percig sütöm, szép pirosra. Hurkapálcával ellenőrzöm, hogy tényleg átsült-e.
Amíg sül, elkészítem a szirupot: a narancsok kifacsart levét hat-nyolc kanál porcukorral felfőzöm, és az elkészült kuglófra öntöm. Amikor beszívta, akkor borítom ki tálra. Két tábla felolvasztott étcsokoládés bevonóval öntöm le.
Én nem öntöttem le az egész kuglófot, csak mellé adtam csokiöntetet, illetve csak a szeletre, amit mindenki izlése szerint rakhat .
Adhatok mellé öntetet is, amit felvert tejszínhabból és mascarponéból készítek, porcukorral édesítve, fahéjjal, szerecsendióval fűszerezve.
Recept az nlc-ről "Démétér"-től van. Nagyon finom!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.