Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 május 6 kedd Ivett, Frida névnapja

Főoldal » Könnyű » Narancsos - mákos kalács

felvitel dátuma: 2012-01-17 21:12:41       mai nézettség: 1       nézettség: 995
részletes recept
Narancsos - mákos kalács
Hozzávalók 4 személyre:

•    2,5 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó száraz élesztő
•    2 evőkanál Xilit vagy 2 evőkanál barna cukor
•    3 narancs leve és ebből 1 db narancs reszelt héja
•     4 evőkanál földimogyoró olaj
•     egy csipetnyi
•     100 ml tej
•    2 evőkanál darált mák
•    500 gr sima liszt
•    1 citrom reszelt héja
KENÉSHEZ
•    1 evőkanál cukor + víz kikeverve
 

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 50 perc

Elkészítés:

1.    A narancsokat alaposan megdörzsölöm (érzem a narancsolajat a felületén, mert csúszik, és érzem az illatát is).
Sajnos bió nincs, de a sok tartósítószer bizonyos részét ledörzsölöm, és a héját lereszelem a levét kinyomom.
2.    A mák kivételével a gépbe teszem az 1 dl tejet a 2 dl narancslét, olajat és a többi száraz anyagot, a narancs és a citrom héját is.
Rugalmas tészta lesz. Bedagasztatom a tésztát és kelesztem 30 percet.
3.    A megkelt tésztát kétfelé osztom, és az egyikbe beledagasztom (hajtogatva a legkönnyebb) a 2 ek. darált mákot.
4.    Majd mindegyiket külön – külön kicsi átmérőjű körré nyújtom, egymásra teszem a két tésztát alulra a mákos rá a sima és egyszerre nyújtom ki 40x50 cm-s nagyságra.
A tésztát jobbról és balról is majdnem a tészta közepéig behajtom, majd fentről lefelé feltekerem.
A tészta hossza kb 30 cm-s legyen.
5.    Majd egy állítható tepsibe teszem.
6.    Meleg helyen duplájára kelesztem, lekenem a cukros sziruppal.
Előmelegített 230 C°-n 10 percig, 170-180 C°-n még 40 percig sütöm.
Rácson hagyom kihűlni.
 

Szakács: bildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 anna51 2012 január 17

Nagyon szépre sikeredett! Xilittel vagy cukorral készítetted?

0/10 Dalianisz Hajdula 2012 január 17

Xilittel.

0/10 kautz1009 2012 január 18

Egyszerűen gyönyörű!!:))

0/10 Vargová Szalayová Zuzana 2012 január 18

Nagyon szép. Biztosan kipróbálom.

0/10 csoti.henriette 2012 január 18

nagyon szuper

0/10 csoti.henriette 2012 január 18

földimogyoró olaj helyett mit lehet használni esetleg olivaolajat?

0/10 anna51 2012 január 18

Nagyon orulok, hogy xilittet sutotted, mert mindenhol azt írják, hogy a kelt tésztákba nem jó a xilit. Látom hogy milyen gyonyoru lett a kalácsod, így már én is nyugodtan használom majd. Koszonom!!!!!!!!!!!!!!!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*