Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 28 hétfő Valéria névnapja

Főoldal » Közepes » napraforgó kenyér

felvitel dátuma: 2013-03-01 04:26:02       mai nézettség: 1       nézettség: 1264
részletes recept
napraforgó kenyér
Hozzávalók 1 személyre:

660 g finomliszt
2 tojás sárgája
1 dl olaj
1 ek. cukor
1,5 tk.
kb. 4 dl tej
4 dkg friss élesztő
kenéshez 
oliva olaj vagy vaj amibe én zúzott fokhagymát ,őrölt rozmaringot,borsot kevertem és hagytam állni !( A fűszerek Toldi Fűszer termékekwww.toldifuszer.hu)
kenéshez 1 felvert tojás
magvak a díszítéshez 

Előkészületi idő: 90 perc

Sütési idő: 35 perc

Elkészítés:

Tészta hozzávalóit dagasztó tálba tesszük és ki dagasztjuk.....akinek van lehetősége az kenyérsütő gép dagasztó programjával kb 20 percig !30-35 percig letakarva meleg helyen kelesztjük !
Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk
Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk és egyenként 
gömbölyitjük !Hagyjuk pár percig pihenni.
Addig a másik tésztát vesszük elő. Leválasztjuk az egy negyed részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük.
Hagyjuk pihenni.
Elővesszük az első öt tésztagombócot. Egyesével egy kb. 22-23 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük. Megkenjük a fűszeres olajjal!Kinyújtjuk a másodikat is és az első tetejére helyezzük. Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk. Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a négy réteg oldalát is befedje.A tészta közepét nyolc részre vágjuk, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk:A cikkeket kihajtjuk.
Most az öt kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük, és rétegezzük, pont úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm átmérőre.
Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük
A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők:Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk. A közepébe helyezzük a félretett cipót. A kenyeret a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyezzük. Én a tepsi hátulján sütöttem, hogy a széle ne nyomja el.
Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük. A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó,-len,-vagy szezámmaggal.
Sütési ideje kb. 30-35 perc, 10-15 perc után ha nagyon pirulna egy fóliát kell ráteríteni.

Szakács: epertündér


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*