Nagyon guszta!!!!Ügyes vagy Anyika!!!
Hozzávalók:
a tésztához
50 dkg liszt
2 evőkanál tejföl
2 tojás / 1 a tésztához, 1 a tetejére kenéshez
5 dkg vaj/margarin
2 teáskanál só
kb. 2 dl tej
2 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
szezámmag, tökmag, lenmag, napraforgómag
a töltelékhez:
1 natúr sajtkrém /tömlős/
10 dkg füstölt, főtt tarja /darálva, vagy apróra vágva/
2 evőkanál tejföl
5 dkg trappista sajt /reszelve/
5 dkg füstölt sajt /reszelve/
só, bors
Elkészítés:
A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük és 8 részre osztjuk.
A tészta hozzávalóiból a szokott módon kelt tésztát gyúrunk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, két egyenlő részre vágjuk.
Az egyik részt 5 egyenlő részre osztjuk, majd az elsőt kőr alakúra nyújtjuk /24 cm/ és a tortalap forma lapjára fektetjük, melyre sütőpapírt helyeztünk. Megkenjük töltelékkel.
Ezt a többi 3 lappal megismételjük. Az utolsó 5. lapot is kinyújtjuk, picit nagyobbra, úgy hogy amikor ráhelyezzük az előzőekre, akkor egy kicsit lelógjon köré és a szélein lenyomkodjuk. Az utolsó lapra nem kenünk tölteléket.
Ezt a korongot csillag alakban nyolc részre bevagdossuk, ügyelve arra, hogy a szélein kb. 1 cm –t ne vágjunk be. Ezután a közepéből kiindulva egyenként kihajtjuk a szeleteket. A másik tészta mennyiségből 6 gombócot csinálunk, egyet félreteszünk, ez lesz a közepe.
A már meglévő tészta közepén maradt lyukba fogjuk behelyezni a következő 5, már kisebb, a lyuknak megfelelő méretűre nyújtott újabb lapokat, mindegyiket szintén megkenjük a töltelékkel.
Ennek a tetejére sem kerül már töltelék. Ezt a kisebb belső korongot is bevagdossuk úgy, hogy az előző szirmok közé kerüljenek a metszések, majd ezt is kihajtogatva kapjuk az újabb szirmokat. A közepébe behelyezzük a félretett utolsó gombócot.
Az elkészült tésztát átkenjük a felvert tojással és tetszés szerint megszórjuk a magokkal, majd fél óra pihentetés után 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.