Tésztához:
50 dkg liszt
16 dkg porcukor
6 dkg zsír
2 tojás
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
4 ek. olvasztott méz
4 dl tej
Krémhez:
4 dl tej + 1 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg vaj, 16 dkg porcukor
/most nem ezzel készítettem, jobban szeretjük grízes krémet/
Grízes krémhez:
6 dl tej, 5 ek. búzadara, 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, barack ízű lekvár
A tészta alapanyagait jól összedolgozom, 4 egyenlő cipóra osztom, majd lisztezett deszkán 4 (közepes tepsi háta méretű) lapot nyújtok egymás után. Én úgy csináltam amíg sült az egyik lap, addig nyújtottam a következőt, aztán rá a tepsi hátára, a tetejét megszúrkodtam kicsit villával. Előmelegített sütőben egyenként kisütöm a lapokat 180 fokon, kb. 8-10 perc elég egy lapnak, aranybarna legyen. A lapokat egyenként ahogy megsült kitettem egy újságpapírra hűlni. Óvatosan kell leszedni a tepsi hátáról, pl. egy éles késsel alányúlhatunk és csak simán lecsúsztatjuk róla.
A krémet lehet másnap is készíteni, de az nap is rögtön. Mi a grízes krémet szeretjük így azzal készítettem. A 6 dl tejből 5 ek. búzadarából grízt főzök, majd mikor kihűl (a már előzőleg 20 dkg maragarint 25 dkg porcukorral habosra vertem) belekeverem a vajas krémet.
Egy tálcára helyezem az alsó lapot, megkenem a grízes krémmel, ráhelyezem a következő lapot, majd megkenem barack lekvárral, ráhelyezem a következő lapot, majd megint grízes krém és a végén a felső lapot. Hagyom legalább egy napot állni a hűtőbe, hogy puhuljon a tészta. Aki nem szereti bele a lekvárt, az készítheti az összes lapot krémmel. Lehet a tetejére csokimázat is készíteni én porcukorral szórtam meg.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.