Aranyszínű gyömbéres mézeskalács
17dkg liszt
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
6 dkg Rama, darabokra vágva
10 dkg méz
1 tojássárgája (cukorral felverve)
¼ teáskanál szódabikarbóna
Csipetnyi só
Csokoládés mézeskalács
17 dkg sima liszt
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
3 dkg kakaópor
7dkg vaj ,darabokra vágva
8dkg méz
1 tojás
Csipetnyi só
½ teáskanál szódabikarbóna
Cukormáz:
1db tojásfehérhe
25dkg porcukor
Aranyszínű gyömbéres tészta elkészítése:
A lisztet,a szódabikarbónát,a főszereket és a sót egy tálba szitáljuk.A vajat finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel vagy robotgéppel összedolgozhatjuk.
Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és kézzel esetleg géppel addig keverjük, míg szilárd tésztát nem kapunk. Becsomagoljuk és 30 perce a hűtőbe tesszük,mielőtt formáznánk.
Csokoládés tészta elkészítése:
A lisztet, a fűszerkeveréket, a sót, a kakaót és a szódabikarbónát egy tálba szitáljuk.A vajat finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel,vagy robotgéppel összedolgozzuk.Hozzáadjuk a mézet és a tojást és addig keverjük,amíg szilárd tésztát nem kapunk.Kissé összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük,mielőtt formáznánk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Két nagy sütőlapot kivajazunk. A csokoládés tészta kb. 2/3át lisztes deszkán kinyújtjuk,amíg az átmérője kb. 30 cm lesz.Átrakjuk egy sütőlapra.Egy nagy tál segítségével körbevágjuk, kb. 28 cm átmérőjű szabályos kör legyen. Közepébe borítunk egy 18 cm átmérőjű tányért, ezt is körbevágjuk és kiemeljük a belső tésztalapot (csak koszorúalapot hagyjuk a tepsin.
Együtt ismét kinyújtuk a levágott tésztadarabokat. Kb. 8cm hosszú és 5cm széles ovális formákat vágunk ki. Nyomózsák széles végződésével kicsipkézzük a nagy magyallevelek szélét,késsel megrajzoljuk az erezetét. Az alufólia gurigákat a sütőlapra helyezzük és néhány levelet ráteszünk a gurigára (kb. 40 levél ) és 8-10 percig sütjük. 3 percig a sütőlapon hagyjuk,utána áttesszük egy rácsra hűlni. A többi tésztából levelet készítünk és megsütjük őket.
Nyomózsákba cukormázat teszünk és néhány levél szélét körberajzoljuk vele.A mézeskalács karikát arra a tortalapra helyezzük,ahol állni fog.Egy levél végére cukormázat teszünk és rögzítjük a karikához.Újabb leveleket ragasztunk a koszorúra és különböző irányba ragasztjuk fel őket,így a levelekből lassan kialakul a koszorú.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.