Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 május 2 péntek Zsigmond, Atanáz névnapja

Főoldal » 100 éves étel receptek » Mézeskalács házikó

felvitel dátuma: 2011-11-23 22:38:29       mai nézettség: 3       nézettség: 3897
részletes recept
Mézeskalács házikó
Hozzávalók 1 személyre:

Hozzávalók: 50 dkg Búza finomliszt, 40dkg porcukor. 2 teáskanál szódabikarbóna,

1 csomag mézeskalács főszer keverék. 4 egész tojás, ½  tojás fehérje, 20dkg vegyes virágméz,

12 dkg margarinSzükség esetén kevés tej (1-2 evőkanál)1 csomag fehér marcipán massza.

ElkészítésElőször is a sablont készítjük el.  Majd a sütőpapír sablon segítségével elkészítjük az ablak rácsaitAmíg szárad elkészítjük a sütit.

Előkészületi idő: 10 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

 A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, a porcukor felét, a mézet, az olvasztott margarint, és a 4 egész tojást  összedolgozzuk, és kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk. A tésztánkat nem kell pihentetni. A sablon segítségével kivágjuk a tésztából doboz részeit

180 Co-ra előmelegített sütőbe sütőpapírral bélelt sütőlapon sütjük.

Összeállítás: Én az oldalait kissé srégre kaparom, hogy könnyebb legyen összeragasztani.

Ragasztó, és máz elkészítése: ½ tojás fehérjét összekeverünk 20 dkg porcukorral. (esetleg több porcukor is kellhet, ez függ a tojás fehérje mennyiségétől. )Akkor ha a kezünkre húzunk egy csíkot, és az nem folyik szét. Egy vastag falú nejlon zacskóból készítünk nyomózsákot, úgy hogy az egyik csücskét-picit kivágjuk, csak annyira, hogy vékony csíkot tudjunk húzni vele.

Az összeillesztéseknél a mázat használjuk ragasztónak. Ha összeragasztottuk a házikót, beleragasztjuk a rácsokat. ( csak teljesen megkeményedett állapotba szedjük le a papírról, és nagyon óvatosan, mert törik.) előbb a z ablak köré húzunk egy kis mázat, és abba rakjuk a rácsokat. A tetőt is ráhelyezzük a falakra. Addig, amíg a marcipán mázat elnyújtjuk, szárad a ragasztásunk. A tető mérettől kissé nagyobbra nyújtjuk a marcipán masszát porcukorral meghintett felületen, hogy ne ragadjon le.  A tetőre csíkokat húzunk a mázból és erre illesztjük rá a marcipánt. Felrakjuk a kéményt is. ( de el is maradhat) Mázzal jégcsapokat húzunk a marcipánra.

Az alapra ráragasztjuk a házunkat, a fenyőfánkat és körbe a kerítésünket. Mázzal díszítjük a kerítést mintha a hó ráolvadt volna. Még szórjuk meg porcukorral díszítésként. Apró díszítő cukorral is díszíthetjük.

Jó étvágyat.

Szakács: Ani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 kautz1009 2011 november 24

Nagyon ügyes vagy !!Gratulálok!!

10/10 nagyjanos 2011 november 24

Nagyon szép, és külön dicséretes, hogy egyszerű eszközökkel ( a fantáziádra bízva ) készítetted el. Csak így tovább.

10/10 Hani 2011 november 24

Jajjjj, de gyönyörű!

0/10 Ani 2011 november 24

Köszönöm mindenki véleményét. :-))

0/10 nemeth-ek 2011 december 22

Ez csodaszép! Gratulálok!!

0/10 Tolvajné Gőz Éva 2012 január 2

Nekem is nagyon tetszik, nagyon kreatív és nagyon szép. Különösen ez a marcipán megoldás nagyon tetszik a porcukorral, mintha tényleg hó lenne rajta.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*