Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 14 hétfő Tibor névnapja

Főoldal » Mézeskalács házikó

felvitel dátuma: 2011-07-26 16:40:08       mai nézettség: 1       nézettség: 3609
részletes recept
Mézeskalács házikó
Hozzávalók 1 személyre:

3 adag Aranyszínű gyömbére mézeskalács tészta:

17 dkg liszt
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
6 dkg Rama, darabokra vágva
10 dkg méz
1 tojássárgája (cukorral felverve)
¼ teáskanál szódabikarbóna
Csipetnyi

Cukormáz:
2 db tojásfehérje
50 dkg porcukor

Díszítés:
Marcipán vagy Psz
Porcukor
 

Előkészületi idő: 40 perc

Sütési idő: 90 perc

Elkészítés:

A lisztet, a szódabikarbónát, a főszereket és a sót egy tálba szitáljuk.
A vajat finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel vagy robotgéppel összedolgozhatjuk.
Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és kézzel esetleg géppel addig keverjük, míg szilárd tésztát nem kapunk.
Becsomagoljuk és 30 perce a hűtőbe tesszük, mielőtt formáznánk.
180 fokra előmelegítjük a sütőt.a tepsiket kivajazzuk.
Sablonhoz papírból két téglalapot (20*11 cm) kivágunk a házikó tetejének.
Ismét kivágunk két téglalapot(19*9cm) a házikó elejének és hátuljának.
Az elejéből kivágunk két 3*2 cm-es ablakot és egy ajtót.
A házikó hátuljából is kivágunk két ablakot.
Házikó oldalának rajzolunk egy 9cm-es négyzetet és az egyik végét megtoldjuk egy csúcsos oromzattal, amelynek csúcsa 7,5 cm távolságra van a tető alapjától.kivágjuk a két oldalt és a mind a kettőre ablakot vágunk.
A tésztának kinyújtjuk és a sablon segítségével kivágjuk.
Miután kivágtuk átrakjuk a sütőlapra és 15 percig sütjük,meddig a tészta széle el nem kezd pirulni. Sütés után 3 percig még a sütőlapon pihentetjük,majd átrakjuk egy tálcára hűlni a tésztát.

Cukormáz:
A fehérjét a porcukorral kemény habbá verem.
Amikor az összes mézeskalács kisült, következik az összeillesztés.
Az alapra egy csíkban nyomok a cukormázból ráhelyezem a ház oldalát és kitászom valamivel (pl.konzervesdoboz), ameddig meg nem szilárdul.
Figyelni kell, hogy a mézeskalács oldalaira is megfelelő mennyiségű cukor kerüljön.
Az oldalához hozzátapasztom cukormázzal a házikó elejét, utána a másik oldal következik végül az eleje. Ha teljesen megszilárdult az ,,ház"alapja, akkor a cukormázat nyomok a tetjére és felhelyezem a tetőt.
A tetejét cukormázzal mintázhatom. Legvégén ,,felragasztom" az ablakot és az ajtót.
Ha teljesen megszilárdult egy sztiába porcukot teszek és meghintem a házikót.

Mézeskalácsházikó mellé még készíthető: fenyőfa, kerítés, hóember...

Szakács: Réki


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*