Hozzávalók:
½ kg liszt
20 dkg méz
15 dkg cukor
12,5 dkg margarin
1 tojás
mézeskalács fűszerkeverék/ vagy 1 teáskanálnyi fahéj+szegfűszeg, esetleg kardamom/
1 kávéskanál szódabikarbóna
késhegynyi só
a díszítéshez:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
esetleg színes tortadara
Elkészítés:
tészta készítése:
A mézet kis tűzön a margarinnal és a cukorral összeolvasztjuk. Amíg ez hűl, addig összekeverjük a lisztet és a többi hozzávalót. Ha meghűlt a mézes keverék akkor a liszthez adjuk, a tojást is beletesszük és jó alaposan összegyúrjuk. 1 napig hűvös helyen, letakarva pihentetjük, majd meleg helyre visszük, hogy könnyebben tudjuk nyújtani. A nyújtást kisebb adagokban végezzük. Szaggatás után sütő papiros tepsiben/sütőlemezen/ közepes tűznél 8-10 percig rózsaszínűre sütjük. Vigyázni kell vele, mert hamar megég! Ha kihűlt lehet díszíteni a felvert tojáshabbal és a tortadarával.
a tojáshab készítése:
a hozzávalókból kemény habot verünk
Díszítés után hagyjuk megszáradni a tojáshabot, majd dobozba lehet tenni, sokáig eláll.
Ha szeretnénk, hogy puha legyen, akkor egy dobozba úgy tegyük bele, hogy a közepébe néhány gerezd alma elférjen és zárjuk le. Egy-két nap múlva az alma nedvességét átveszi és megpuhul.
Ha szeretnénk a fenyőfára akasztani belőle, akkor a sütőből kivéve,/ még meleg és puha/ fogpiszkálóval szúrjunk lyukat bele.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.