Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 12 szombat Gyula névnapja

Főoldal » Mentalekvár

felvitel dátuma: 2018-09-04 09:59:14       mai nézettség: 1       nézettség: 2419
részletes recept
Mentalekvár
Hozzávalók 10 személyre:
25 dkg mentalevél (örült mennyiséget kell lecsipkedni, hogy ennyi legyen)
2 db citrom
0,5 kg cukor
0,5 l víz
2 cs. Haas 3:1 lekvárzselésítő
Előkészületi idő: 60 perc


Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:
Eredeti recept:
Menta ekvár
 
Hozzávalók:
250 g menta levél
2 db citrom
1 kg cukor
0.5 l víz
 
Menta lekvár
A menta lekvár amellett, hogy nagyon ízletes, számos jótékony hatása van:
erősíti az immunrendszert, segít a megfázásos panaszok és gyomor problémák gyógyításában.
Egy nagyon kellemes íz világú készítményről beszélünk, melyet használhatunk palacsinta töltelékeként, fagylaltok vagy különböző sütemények készítéséhez.
Érdemes tehát kipróbálni és élvezni az ízét!
 
Elkészítés:
A mentát megmossuk, leitatjuk a fölösleges vizet róla és apróra vágjuk.
A citromot héjával együtt szintén apróra daraboljuk.
Az így kapott mentát és citromot egy edénybe főni tesszük, és 10 percig forraljuk.
A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd átpasszírozzuk a keveréket.
Az így kapott sűrű öntethez hozzáadjuk a cukrot és két órán keresztül lassú tűzön főzzük.
Ha elkészült, tiszta üvegekbe öntjük és lezárjuk azokat.
 
Átalakított receptem:
 
Hozzávalók:
25 dkg mentalevél (örült mennyiséget kell lecsipkedni, hogy ennyi legyen)
2 db citrom
0,5 kg cukor
0,5 l víz
2 cs. Haas 3:1 lekvárzselésítő
 
A mentaleveleket kb. 2 óra hosszat csipegettem, mire 25 dkg lett belőle.
A citromot megpucoltam, a héját és a fehér részét kihagytam, mert tuti keserű lett volna tőle a lekvár.
A leveleket megmostam, saláta centrifugában megszárítottam.
Mivel az elektronyos aprítóm meghalt, így a Tupperware KombiSéffel aprítottam a leveleket és a citromokat.
Ezután az aprított leveleket és a citromot átengedtem a lassú présen, közben egy kis vízzel segítettem, hogy ne tapadjon a falára és a szűrőre.
 
Mikor kész voltam, lábosba öntöttem, hozzáadtam a maradék vizet. 10 percig lobogva forraltam.
Közben a cukorral elkevertem a lekvárzselésítőt. Hozzáadtam a mentás léhez és újra forrástól 5 percig zubogva főztem.
Kis üvegekbe töltöttem, lezártam és fejre állítottam őket bő 5 percre.
 
Ezután lefényképeztem és kitettem nektek, hogy találgassatok, vajon mit kotyvasztottam a boszorkány konyhámban.
Szakács: Marcsi64


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Balogh Béla 2021 augusztus 27

Milyen az a lassú prés?

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*