Szépek,finomak,egészségesek!Kell ennél több!?Gratula!!:)
25 dkg zabpehely
12,5 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt (lehet az egész teljes kiörlésű)
12,5 dkg fehér tönkölyliszt (nem kell cifrázni, de nem volt több teljes kiörlésű, így a hiányt ezzel pótoltam)
20 dkg mák
4 ek méz
4 ek. meggylekvár
15 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
½ citrom leve
1 tojás
½ tk vanília kivonat
1 .púpozott tk.szódabikarbóna
kevés só
A mákot ledaráljuk.
A zabpelyhet megdaráljuk, összekeverjük a liszttel, sóval, szódabikarbónával.
A citrom héját lereszeljük, ha nem bio, beáztatjuk szódabikarbónás vízbe és jól megsikáljuk. (Ettől azt reméljük, hogy azokat a vegyszereket, amiket a rothadás megelőzése miatt kezelték a citromot el tudjuk távolítani)
A vajat felolvasztjuk.
A tojás fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük.
Összekeverjük a hozzávalókat:mák, citromhéj, citromlé, méz, levár, olvasztott vaj, tojássárgája, habbá vert fehérje, majd hozzáadjuk a a száraz keveréket, és összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. A tésztát 1 órát hűtőben pihentetjük. (Én este készítettem és hűvös helyen volt reggelig)
Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk 0,3-0,5 mm vastagságúra, különböző formákkal kiszúrjuk.
Tehetünk rá aszalványokat vagy pici lekvárt díszítésként.
Ha nem pihentetjük, diónyi golyókat ellapítunk. Mutatósabb, ha valamilyen formával kiszúrjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 fokon 5-7 perc megsütjük. Rácson kihűtjük.(kb 100 db keksz lesz)
Ez nagyjából a mákos-vörösáfonyás keksz receptem mini változtatással.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.