hozzávalók / 8 adag
1 dl tej
2 dkg friss élesztő
20 dkg porcukor
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 csipet só
1 db tojás
1 db tojássárgája
2 ek tejföl
1 kg meggy (vagy 2 üveg meggybefőtt)
10 dkg dió (durvára vágott)
1 kávéskanál fahéj (őrölt fahéj)
2 ek kekszmorzsa
elkészítés
Az élesztőt a meglangyosított tejben, 1 kávéskanál porcukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt, majd jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen fél óráig kelesztjük.
A diót durvára vágjuk, a meggyet kimagozzuk. A megmaradt 10 dkg porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
23x38 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, villával megszurkáljuk. Megszórjuk kekszmorzsával, a dió felével, a meggyel, a fahéjas porcukorral, és végül a maradék dióval.
A másik cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, berácsozzuk vele a süteményt, majd 30 percig kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180°C), 30-35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tetszés szerint szeleteljük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.