Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 25 péntek Márk, Ányos névnapja

Főoldal » Meggy befőtt

felvitel dátuma: 2012-08-27 12:13:06       mai nézettség: 1       nézettség: 1795
részletes recept
Meggy befőtt
Hozzávalók 1 személyre:
  • kb. 6 kg meggy (10 üveg lesz)
  • 3-3 ek. cukor üvegenként
  •  1-1 késhegynyi nátrium-benzonát
Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:

A legeslegelső lépés a befőttes üvegek tisztítása. Előző este leáztatjuk mosószeres forró vízbe, és reggelig hagyjuk állni. Reggel elmossuk tiszta forró, mosószeres vízben, majd tiszta hideg vízzel kiöblítjük. Konyharuhára téve megszárítjuk. A befőttes üvegek tetejét is ugyanígy tisztítjuk.

A meggyet megtisztítjuk a szárától, amennyiben szárastól szedtük vagy vettük, megmossukátválogatjuk.
Az üvegek aljába 2-2 evőkanál kristálycukrot teszünk, majd erre jöhet az 1-1 késhegynyi nátrium-benzonát. Ezt egy kicsit összerázzuk. Erre tesszük a meggyet, az üveget néha megütögetjük, hogy a meggy a helyére csusszanjon, így több fér el benne :) Mikor az üvegek tele vannak, még 1-1 evőkanál cukrot teszünk a meggy tetejére. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a meggyet. Én celofánt is szoktam tenni az üvegre, a teteje alá. 2-2 celofán lapot teszek az üveg szájára, és így tekerem a tetőt. Ezután egy kicsit megrázogatom az üvegeket, hogy a cukor az üveg alján is feloldódjon, de leglábbis, ne ragadjon le.
Következik a dunsztolás. Egy nagy fazekat vagy lábast kibélelek újságpapírral. Ne sajnáljuk a papírt, jó vastagon béleljük ki. Nekem nagy újságom volt otthon, kétszer A3 méretű, ebből tettem alulra 4-4 lapot. Ebbe jöhetnek szépen egymás mellé rakva az üvegek. Majd felöntöm vízzel, de csak majdnem az üveg nyakáig, ne fedje be a víz! És végül jöhet még 2-3 réteg újságpapír az üvegek tetejére is. Felteszem a gázra a fazekat, és óvatosan elkezdem melegíteni a vizet. Először takarékon, hogy az üvegek lassan melegedjenek át, ne pattanjanak szét. Majd mikor már forr, onnantól kezdve 20-25 percig dunsztolom. Mikor a 20 perc letelik, akkor egy üveget kiveszek és megnézem, hogy a meggyszemek megrepedtek-e. Ha igen, akkor kész, elzárom a gázt, és hagyom úgy, ahogy van kihűlni. Másnap este (addigra teljesen kihűlt) kiszedem, letörölgetem, hagyom egy kicsit az asztalon pihenni, majd berakom a helyére, míg tél nem lesz. November környékén már ehető is.


Jó étvágyat!

 

Szakács: Zsuzsi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*