Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 6 vasárnap Vilmos, Bíborka névnapja

Főoldal » Marhapörkölt bográcsban füstölt csülökkel.

felvitel dátuma: 2015-07-31 15:51:34       mai nézettség: 2       nézettség: 1260
részletes recept
Marhapörkölt bográcsban füstölt csülökkel.
Hozzávalók 12 személyre:
6 kg. marhalábszár,
2 kg. hagyma,
1 db. füstölt csülök,
50 dkg. lecsópaprika,
1 db. hegyes, csípős zöldpaprika,
40 dkg. paradicsom,
6-8 gerezd fokhagyma, 
1/2 kanál fűszerkömény,
kis csokor friss kakukkfű,
só, őrölt bors,
3 kanál őrölt pirospaprika,
2 dl. száraz vörösbor,
3 kanál sertészsír.
Előkészületi idő: 20 perc


Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:
A füstölt csülköt hideg vízben kiáztatom, majd a vizet leöntöm róla. Felteszem főni annyi hideg vízben, hogy  két ujjnyira ellepje. A csülköt addig főzöm, míg a hús kezd leválni a csontról. Azt a lét, amiben főtt a csülök, félreteszem a pörkölthöz, ezzel fogom ugyanis felönteni a húst. Míg a csülök , előkészítem a pörkölt többi hozzávalóját. A hagymát megtisztítom, majd feldarabolom
A húst felkockázom 3x3 cm. körüli darabokra. A paradicsomokat apróra, a paprikát karikákra vágom. A fokhagymákat megtisztítom, és kés lapjával szétnyomom. 
Felforrósított zsíron a hagymát, majd a köményt is hozzátéve, rövid ideig együtt pirítom. A felkockázott húst is hozzáadva azt fehéredésig pirítom. Felöntöm a vörösborral, rászórom az őrölt pirospaprikát, és jól összeforgatom. Hozzáöntöm a füstölt csülök félretett főzőlevét, mibe beleteszem a szétnyomott fokhagymákat, a feldarabolt paprikát, és paradicsomot. A bográcsba teszem az összekötözött kisebb kakukkfű csokrot, amit a legvégén kiemelek. Az erős paprika magházát eltávolítom, és kettévágva azt is a bográcsba teszem. Mikor először felforrt, megkóstolom, de mivel a csülök főzőleve sós, csak enyhébb ízesítést igényel, mint más esetben. Kevés őrölt borsot is adok a végső ízesítéshez, majd folyamatos forgatás mellett addig főzöm míg a hús megpuhul. Ritkán kavarom meg. Mielőtt a marhahús is készre főtt volna, a csülköt is beleteszem, és együtt főzöm készre. Tálalás előtt újra megkóstolom a végső ízesítés, elsősorban a só beállítása miatt. Vigyázzunk ne sózzuk túl! A csülköt fel is darabolhatjuk, vagy egészben is visszatehetjük a pörköltbe, és a tálalásnál külön is kínálhatjuk. Köményes vízben főtt krumpli illik legjobban hozzá. A savanyúságot,  vagy frissen készített salátát se felejtsük mellőle!
Szakács: Gasztropajti


Film link: http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2015/07/marhaporkolt-bogracsban-fustolt.html

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*