Mintha csak a kedvenc nagynénim készítette volna!!!
marhalábszár: 4 kg
zsír: 0.10 kg
vöröshagyma: 4 nagy fej
tört köménymag: 1 evőkanál
őrölt pirospaprika: 2 evőkanál
fokhagyma: 1 fej
paradicsom: 2 db
tv paprika: 4 db ( télen 4 ek lecsó )
fűszerkeverék: 1 evőkanál
bors: 1 evőkanál
1 kis tubus csipős paprikakrém
1 nagy tubus édes paprikakrém
1 kis üveg pritamin paprika krém
2 dl száraz jó minőségű vörös bor
friss zöldség a díszítéshez
Nokedli:
1 kg liszt
8 db tojás
1 kv. só
víz, olaj igény szerint
A fűszerek Toldi Fűszer termékek: www.toldifuszer.hu
A húst megmossuk, 2 x 2 cm-s egyenlő nagyságú kockákra vágjuk ( közben leszedjük a zsíros, hájas részeket ).
A megtisztított vöröshagymát és külön a fokhagymát turmix gépben péppé daraboljuk.
A tv. paprikát apró karikákra vágjuk.
A bográcsot zsírral kikenjük, majd egy réteg marhahúst teszünk bele. Egy réteg hagymát-piros aranyt ( csípőset és édeset ), tört köménymagot, borsot, tv paprikát.
Majd ismételten egy réteg húst. ( és addig ismételjük a réteges felrakást, amig az anyag elnem fogy ).
Felöntjük vízzel annyira, hogy 4 újjnyit lepje el a húst.
Nagy tűzön addig melegítjük, amig felnem forr. Majd beletesszük a paradicsomot egészben.
Ezután lassú tűzön addig főzzük, amig a hús puha nem lesz. ( a lassú tűz azt jelenti, hogy éppen csak egy-egy bugyborék jelenik meg folyamatosan a paprikás tetején.
A húst nem keverjük, hanem rendszeresen a bográcsot jobbra-balra forgatjuk.
Ha a hús már majdnem puha, meghintjük őrölt pirospaprikával, hozzátesszük a szétzúzott fokhagymát, ( ha nagyon öreg volt a marhahús akkor még egy kicsi vízet teszünk hozzá, de az állagán látjuk a paprikásnak, hogy igényli e ).
A paprikás akkor jó, ha van szaftja is, ( a vöröshagyma, a tv paprika, paprika krémek, és egyéb adalékok biztosítják a sűrű szaftot )
Majd hozzáöntjük a vörös bort, és készre főzzük.
Nokedli:
Az összetevőket egy edénybe tesszük, majd fakanállal, kívülről befelé irányított mozdulatokkal, lassan addig ( egy csomó legyen ) keverjük a nokedlitésztát.
Ha túl keménylenne, kis vízzel még lágyíthatjuk.
A vízet felforraljuk, majd beletesszük a sót, és az olajat.
( az olaj azért kell, hogy ne álljon össze a kész nokedli, a sót azért kell amikor már forr a víz, mert gyorsabban forr fel a víz )
Vízfölé tesszük a nokedli szaggatót, és beleöntjük a késztésztát, és vízszintes mozdulatokkal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a nokedlit.
Ha a nokedlik feljöttek a víz színére, készen vagyunk vele, ( ne főzzük tovább, mert átveszi a liszt ízét ).
Az elkészült nokedlit folyóvízzel átmossuk, majd lecsöpögtetjük, és tálaljuk egy külön edényben.
Friss zöldséggel díszítjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.