Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 11 péntek Leó, Szaniszló névnapja

Főoldal » Marhapaprikás nokedlivel

felvitel dátuma: 2011-10-09 21:52:29       mai nézettség: 2       nézettség: 4747
részletes recept
Marhapaprikás nokedlivel
Hozzávalók 8 személyre:

marhalábszár: 4 kg
zsír: 0.10 kg
vöröshagyma: 4 nagy fej
tört köménymag: 1 evőkanál
őrölt pirospaprika: 2 evőkanál
fokhagyma: 1 fej
paradicsom: 2 db
tv paprika: 4 db ( télen 4 ek lecsó )
fűszerkeverék: 1 evőkanál
bors: 1 evőkanál
1 kis tubus csipős paprikakrém
1 nagy tubus édes paprikakrém
1 kis üveg pritamin paprika krém
2 dl száraz minőségű vörös bor
friss zöldség a díszítéshez

Nokedli:
1 kg liszt
8 db tojás
1 kv.
víz, olaj igény szerint

A fűszerek Toldi Fűszer termékek: www.toldifuszer.hu

Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:

A húst megmossuk, 2 x 2 cm-s egyenlő nagyságú kockákra vágjuk ( közben leszedjük a zsíros, hájas  részeket ).
A megtisztított vöröshagymát és külön a fokhagymát turmix gépben péppé daraboljuk.
A tv. paprikát apró karikákra vágjuk.
A bográcsot zsírral kikenjük, majd egy réteg marhahúst teszünk bele. Egy réteg hagymát-piros aranyt ( csípőset és édeset ), tört köménymagot, borsot, tv paprikát.
Majd ismételten egy réteg húst. ( és addig ismételjük a réteges felrakást, amig az anyag elnem fogy ).
Felöntjük vízzel annyira, hogy 4 újjnyit lepje el a húst.
Nagy tűzön addig melegítjük, amig felnem forr. Majd beletesszük a paradicsomot egészben.
Ezután lassú tűzön addig főzzük, amig a hús puha nem lesz. ( a lassú tűz azt jelenti, hogy éppen csak egy-egy bugyborék jelenik meg folyamatosan a paprikás tetején.

A húst nem keverjük, hanem rendszeresen a bográcsot jobbra-balra forgatjuk.
Ha a hús már majdnem puha, meghintjük őrölt pirospaprikával, hozzátesszük a szétzúzott  fokhagymát, ( ha nagyon öreg volt a marhahús akkor még egy kicsi vízet teszünk hozzá, de az állagán látjuk a paprikásnak, hogy igényli e ).
A paprikás akkor , ha van szaftja is, ( a vöröshagyma, a tv paprika, paprika krémek, és egyéb adalékok biztosítják a sűrű szaftot )
Majd hozzáöntjük a vörös bort, és készre főzzük.

Nokedli:
Az összetevőket egy edénybe tesszük, majd fakanállal, kívülről befelé irányított mozdulatokkal, lassan addig ( egy csomó legyen ) keverjük a nokedlitésztát.
Ha túl keménylenne, kis vízzel még lágyíthatjuk.

A vízet felforraljuk, majd beletesszük a sót, és az olajat.
( az olaj azért kell, hogy ne álljon össze a kész nokedli, a sót azért kell amikor már forr a víz, mert gyorsabban forr fel a víz )
Vízfölé tesszük a nokedli szaggatót, és beleöntjük a késztésztát, és vízszintes mozdulatokkal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a nokedlit.

Ha a nokedlik feljöttek a víz színére, készen vagyunk vele, ( ne főzzük tovább, mert átveszi a liszt ízét ).

Az elkészült nokedlit folyóvízzel átmossuk, majd lecsöpögtetjük, és tálaljuk egy külön edényben.

Friss zöldséggel díszítjük.

Szakács: János


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 balazsilona 2011 október 9

Mintha csak a kedvenc nagynénim készítette volna!!!

0/10 Zoltán szakács 2011 október 9

jó étel egyszerű finom és én tutira főzök ilyet köszönöm az ötletet...

0/10 kautz1009 2011 október 10

Bográcsban isteni finom lehet!Ráadásul szép is!Gratulálok!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*