25 dkg zabpehely
25 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
4 evőkanál méz
20 dkg vaj
2 tojás
2 kanál vanília kivonat
1 tk.szódabikarbóna
kevés só
25 dkg mandula + (annyi ½ mandula ahány kekszet készítünk (opcionális)
2 ek. levendula virág
Elkészítése:
1. a zabpehyhet megdaráljuk, összekeverjük a liszttel, sütőporral levendua virággal és szódabikarbónával.
2. A mandulából 15 dkg-t külön ledarálunk.
3. A mézet kikeverjük a felolvasztott vajjal és tojássárgájával. Hozzáadjuk a sót és vaníliát és a habbá vert tojásfehérjét
4. A vajas masszába belekeverjük a a ledarált mandulát (a maradék darált mandulát félre tesszük, azzal szórjuk meg a kekszeket), végül a lisztes keverékkel összedolgozzuk. Egy nagyon zsíros lágy tésztát kapunk.
5. a tésztából cipót formálunk és 1,5-2 órát hűtőben pihentetjük.
6. A tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét megszórjuk a maradék darált mandulával.
7. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a keksz közepére egy ½ mandulát teszünk.
8. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon 5-7 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük.(ez 4 tepsi kb 90-100 db keksz).
Dobozban nagyon sokáig eltartható. édesebben szereti a kekszeket az tegyen bele még 1-1,5 kanál mézet, mert a megadott mennyiségtől
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.