Nagyon ötletes!Gratulálok!
A tésztához:
50 dkg finomliszt
4 dkg friss élesztő
350 ml langyos tej
3 ek porcukor
1 mk só
2 ek étolaj
A töltelékhez:
8 ek darált mák
8 ek porcukor
5 dkg olvasztott vaj
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, majd meleg helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral, és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.
Ezután a kalácsunkat koszorúra hajtjuk, a végeit egymásba dugva, összedolgozva szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetszük a tésztakoszorút körben szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk. Figyeljünk arra, hogy a lapraigazítás egy irányban történjen, mert különben nem lesz szimmetrikus az alakja.
A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 170-200°C-on, sütőpapírral bélelt gáztepsiben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatva a tetejét, kongó hangot ad.
Ajánlom a kakaós krémmel is: 25 dkg margarint kikeverni 4 ek kakaóval és izlés szerint cukorral. Isteni lesz! De diósra is meglehet csinálni!!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.