Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 21 hétfő Konrád névnapja

Főoldal » Mákvirág kalács

felvitel dátuma: 2011-12-03 10:05:54       mai nézettség: 3       nézettség: 1834
részletes recept
Mákvirág kalács
Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

 50 dkg finomliszt
 4 dkg friss élesztő
 350 ml langyos tej
 3 ek porcukor
 1 mk
 2 ek étolaj

A töltelékhez:

 8 ek darált mák
 8 ek porcukor
 5 dkg olvasztott vaj
 1 cs vaníliás cukor
 1 citrom reszelt héja

Előkészületi idő: 90 perc

Sütési idő: 20 perc

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, majd meleg helyen kelesztjük.
 A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral, és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.
 Ezután a kalácsunkat koszorúra hajtjuk, a végeit egymásba dugva, összedolgozva szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetszük a tésztakoszorút körben szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk. Figyeljünk arra, hogy a lapraigazítás egy irányban történjen, mert különben nem lesz szimmetrikus az alakja.
 A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 170-200°C-on, sütőpapírral bélelt gáztepsiben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatva a tetejét, kongó hangot ad.

Ajánlom a kakaós krémmel is: 25 dkg margarint kikeverni 4 ek kakaóval és izlés szerint cukorral. Isteni lesz! De diósra is meglehet csinálni!!

Szakács: Moncsi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 kautz1009 2011 december 3

Nagyon ötletes!Gratulálok!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*