Hozzávalók tészta:
diós lap:
2 db tojás (L-es)
4 dkg liszt
4 dkg darált dió
1 tk eritrit - stevia 4x- es édesítő
késhegynyi szódabikarbóna
pici csipet só
mákos lap:
2 db tojás (L-es)
4 dkg liszt
4 dkg darált mák
1 tk eritrit - stevia 4x- es édesítő
késhegynyi szódabikarbóna
pici csipet só
sima piskóta lap:
2 db tojás (L-es)
8 dkg liszt
1 tk eritrit - stevia 4x- es édesítő
késhegynyi szódabikarbóna
pici csipet só
Hozzávalók krém:
10 dkg darált dió
10 dkg darált mák
2 dl tej
8 dkg eritrit- stevia 4x- es édesítő
1 ek reszelt citromhéj
1 tk vaníliapaszta
10 dkg marcipánmassza
+ 10 dkg a díszítéshez
20 dkg vaj
40 dkg friss szilva
25 dkg aszalt szilva
1 ek rumaroma, vagy 1/2 dl rum
A rumaromát a kettévágott aszalt szilvával összekeverjük és félretesszük.
Elkészítés tészta:
diós lap:
A 2 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval, az 1 tk édesítővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, tovább verjük, végül fakanállal lazán belekeverjük az előzőleg összekevert 4 dkg lisztet, 4 dkg darált diót, késhegynyi szódabikarbónát.
26 cm-es csatos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk és erre kenjük a masszát, majd az aszalt szilva 1/3 -át rárakjuk, végül az oldalát levéve, csak az alját toljuk a 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
mákos lap:
A 2 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval, az 1 tk édesítővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, tovább verjük, végül fakanállal lazán belekeverjük az előzőleg összekevert 4 dkg lisztet, 4 dkg darált mákot, késhegynyi szódabikarbónát.
26 cm-es csatos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk és erre kenjük a masszát, majd az aszalt szilva 1/3 -át rárakjuk, végül az oldalát levéve, csak az alját toljuk a 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
sima piskóta lap:
A 2 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval, az 1 tk édesítővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, tovább verjük, végül fakanállal lazán belekeverjük a 8 dkg lisztet, késhegynyi szódabikarbónát.
26 cm-es csatos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk és erre kenjük a masszát, majd az aszalt szilva 1/3 -át rárakjuk, végül az oldalát levéve, csak az alját toljuk a 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Elkészítés krém:
A 10 dkg darált diót és a darált mákot külön-külön 1 - 1 dl tejjel kevergetve felfőzzük, (10- 15 másodperc perc) félretesszük.
A 8 dkg eritrit- stevia 4x- es édesítőt a 20 dkg vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a vanília pasztát, végül a 10 dkg lereszelt marcipánt. ( vagy pár másodpercre mikróba tesszük és így keverjük a krémhez, ekkor nem reszeljük )
Az egészet jól felhabosítjuk és elosztjuk 3 felé.
Az egyik harmadot a diós, a másikat a mákos töltelékkel jól kikeverjük, a harmadikat úgy hagyjuk.
Torta összeállítása:
A mákos lapot beletesszük a csatos tortaformába, erre kenjük a kihűlt lekvár felét, rákenjük a mákos habot, erre jön a diós lap, lekvár, hab, végül a sima lapot fordítva ráborítjuk, (a szilvás rész lesz lefelé) és a maradék 1/3-ad krémet rákenjük, ha jut belőle, az oldalát is bevonjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap levesszük a tortakarikát, a maradék marcipánmasszát kevés keményítővel megszórt szilikon lapon elnyújtjuk, kört vágunk a torta méretére és a tetejére borítjuk vele. A maradék marcipánból tetszés szerinti díszeket készíthetünk az oldalára, tetejére.
Aki nem szereti a marcipánt, az reszelt csokoládéval is díszítheti, vagy leöntheti csokimázzal.
Jó étvágyat hozzá!
új saját recept
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.