Nagyon fantasztikus és még a csontritkulásra is jó!! :-)
Hozzávalók:
a tésztából 2 kalács készülhet
kb. 7 dl meleg tej
5 dkg friss élesztő
5 evőkanál cukor
1 pici só
3 felvert tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
60 dkg finomliszt
Töltelék:
20dkg darált mák, 1 citrom héja, kevés meleg tej, cukor, vaníliás cukor vagy aroma
Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, a cukrot hozzáadva, felfuttatom.
A mákot, cukrot, vaníliát és ciromhéjat egy pici tejjel kenhető állagúra készítem és négyfelé osztom.
A tészta közepébe mélyedést csinálok, ebbe beleteszem a tojás sárgákat, a pici sót és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrom és a tej hozzáadásával dagasztom, míg el nem válik az edény falától. Ezt követően 1 órát kelesztem. 1 óra elteltével átgyúrom, majd 2 felé osztom. 2x3 db gombócot csinálok, majd egyenként körökre nyújtom.
Az első kinyújtott lapot egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, megkenem a mák egy részével, majd ráhelyezem a következő lapot. Ezt is megkenem a mákkal és a harmadik lappal befedem.
Egy poharat a közepére helyezek és egy pizza vágóval/késsel szeleteket vágok a tésztába. Ezt követően minden csíkot kétszer vagy háromszor megtekerem. Kb. fél órát ismét kelesztem, majd megkenem tojásfehérjével és megszórom mákkal. Ha van otthon, akkor jégcukorral is megszórom
Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt szép pirosra sütöm.
Az ötlet két csoporttársamtól /Mária Amanda Bathó és Ménesi Magdi/ való az elkészítésben a neten való szörfözés volt a segítségemre./Flickr.com/
Nagyon fantasztikus és még a csontritkulásra is jó!! :-)
Nagyon guszta!!!Ügyes vagy!!!
Nagyon szép!!:)
A szépséges mákos kalács elkészítéséhez gratulálok, és csak Magadnak köszönd, drága Mariannám !!! Te voltál nagyon-nagyon ügyes !
Mariann ez csak és kizárólag a Te sikered, hiszen megsütötted és felraktad. Gratulálok hozzá!
Köszönöm szépen mindenkinek! ♥
Gyönyörű ez a napraforgó,gratulálok!
Nagyon szép és ötletes, elmentem, és megcsinálom.
Lenyűgözött a mákoskalácsod, nem mindennapi és biztosan finom is! Elmentem és alkalom adtán meg fogom csinálni!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.