Nagyon szép és ízletes, szeretem!
50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 3 dl tej, 6 dkg zsír vagy margarin, 5 dkg cukor, csipet só, 2 dkg élesztő
A töltelékhez: 20 dkg mák, 1 citrom reszelt héja, ízlés szerint cukor
1 dl langyos tejjel, egy csipet cukorral, az élesztővel és 3 ek. liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben előzőleg elkevertük a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük bele a kovászt és a tojásos keveréket. Jól kidolgozzuk, majd beleöntjük a megolvasztott zsiradékot, és még egyszer átdolgozzuk. Langyos helyen megkelesztjük, majd lisztezett deszkán gyengéden átgyúrjuk és kinyújtjuk. Sok minden készülhet belőle ezután, nem csak a mákos kiflik. Ehhez a kiflihez húsz dkg mákot cukorral és citromhéjjal összekevertem, kevés vízzel felfőztem. Ha hülés után túl lágy a massza, akkor jöhet bele egy kevés zsemlemorzsa.
Ez a dagasztás a hivatalos verzió, de én előszeretettel bízom eme folyamatot a kenyérsütőmre, és már csak a deszkára kerüléstől veszem kezembe a dolgokat:-)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.