Nagyon finom, én màr elkészítettem. ;-)
Hozzávalók tészta:
1 kg. liszt
6 db tojás (M - es)
1 cs élesztő (5 dkg.)
12 dkg zsír (nem olvasztott)
4 dl. tej
kevés vanília paszta, vagy 1 cs. vaníliacukor
2 kk. só
10 dkg. eritrit (édesítő)
kenéshez 1 tojássárgája
a csiga locsolásához kb. 1 merőkanál édesített tej
Mák töltelék:
30 dkg. darált mák
20 dkg. eritrit por édesítő
kevés tej ( kb. 1,5 dl.)
A mákot és az édesítőt ledaráljuk,majd annyi meleg tejjel keverjük össze, hogy kenhető legyen a töltelék.
"hamis kakaós" krém:
10 dkg. karobpor ( kakaó helyettesítő )
15 dkg. vaj (lágy legyen, de ne folyékony)
15 dkg. eritrit édesítő
A karobport, a lágy vajat, édesítőt habosra keverjük.
Elkészítés tészta:
Az élesztőt a langyos tejbe tesszük, egy csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba öntjük, belekeverjük az édesítőt,sót, majd a zsírral összemorzsoljuk,
hozzáadjuk a tojásokat a tejben felfuttatott élesztőt, a vaníliapasztát és az egészet jól kidolgozzuk.
(Ha szükséges kevés tejet tehetünk hozzá, ez függ a tojás méretétől a liszt fajtájától.)
Akkor jó, ha elválik a táltól a tészta és a kezünk sem marad ragacsos.
Letakarjuk és duplájára kelesztjük, ez függ attól, hogy milyen meleg van a helyiségben, illetve, hogy a hozzávalók hideg helyen voltak-e.
Amikor megkelt a tésztánk, kiöntjük egy deszkára, majd kézzel eligazgatjuk, kicsit kihuzigáljuk, (lehet nyújtani is) majd kettévágjuk, az egyik tésztát vékonyra kihúzogatjuk, vagy nyújtjuk és a krémet egyenletesen rákenjük, a hosszabbik oldalánál feltekerjük, kb. 5 cm darabokra vágjuk, tepsibe rakjuk, majd 175 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük, de mielőtt elkészül, kivesszük és meglocsoljuk az édesített tejjel, majd készre sütjük.
A tészta másik felét, ketté vágjuk és a mák tölteléket megfelezve mindkét tésztát megtöltjük, hosszabb oldalánál feltekerjük, tepsibe tesszük, lekenjük tojássárgájával, amíg a sütő felmelegszik (175 fok) addig pihentetjük, majd kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
saját recept
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.