Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 9 szerda Erhard névnapja

Főoldal » MÁKOS ÉS DIÓS KALÁCS KELT TÉSZTÁBÓL

felvitel dátuma: 2012-07-20 11:58:38       mai nézettség: 1       nézettség: 4915
részletes recept
MÁKOS ÉS DIÓS KALÁCS KELT TÉSZTÁBÓL
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 tojás, 1 tojássárga, 3 evőkanál cukor, só, 2 dkg élesztő, tej. 30 dkg dió

Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 45 perc

Elkészítés:

Mákos és diós kalács kelt tésztából elkészítése: A lisztet edényben morzsoljuk össze a hideg zsírral, tegyük bele a tojásokat, a cukrot, egy kicsi sót és a már előre felfuttatott élesztőt; annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy lágy pogácsatésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, és négy egyforma cipót formálunk belőle. Kb. negyed órán át pihentetjük, s közben elkészítjük a töltelékeket. Máktöltelék: 2 dl vizet 30 dkg cukorral felforralunk. Belereszeljük egy fél citrom héját, s belenyomjuk a levét is. Mikor a szirup forr, belekeverünk 30 dkg darált mákot, 10 dkg mazsolát, de ezzel már nem főzzük. A töltelék olyan keménységű lesz, hogy késsel könnyedén kenhetjük. Dió töltelék: 30 dkg dióból, 30 dkg cukorból készítjük ugyanúgy, mint a máktölteléket, de a sziruphoz csak fele mennyiségű vizet, vagyis 1 dl-t veszünk. Vaníliás cukrot, mazsolát teszünk bele. A vékonyra nyújtott tésztára rákenjük a tölteléket: óvatosan felsodorjuk, hideg zsírral kikent tepsibe tesszük, és kb. 20 percig meleg helyen kelesztjük. Ezután a tetejét megkenjük tojássárgájával, és villával sűrűn megszúrkáljuk, nehogy a gőztől megrepedezzen a teteje. Előmelegített sütőben kb. negyedórán át sütjük.

Szakács: Timcsi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 zsóka 2015 május 24

Ez a legjobb mákos diós!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*