A tésztához:
4 tojás (nagy, 6,5-7 dkg-os)
16 dkg kristálycukor
4 ek viz
2 dkg kakaópor
14 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
A krémhez:
8 dl tej
8 ek rétesliszt
2 tojás
25 dkg vaj
30 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
A csokimázhoz:
20 dkg étcsoki
10 dkg vaj
Először a főzött krémet készitjük el: a 8 dl tejet feltesszük forrni. Kiveszünk belőle egy keveset, amit elkeverünk simára 2 tojással és 8 ek liszttel. A krémet gőz felett főzzük. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, és rátesszük a habüstöt vagy egy másik kisebb edényt. Beleöntjük a felforrt tejet, a tojással elkevert lisztet, és sűrűre főzzük. Tetejére kevés kristálycukrot szórunk, akkor nem fog bebőrözni a teteje, különben folyamatosan kellene keverni, amig ki nem hűl.
A 25 dkg vajat a 30 dkg porcukorral és a 2 csomag vaniliás cukorral simára keverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegitjük.
Elkészitjük a csokis piskótát: a 4 tojást kettéválasztjuk, a tojássárgájába beletesszük a 4 ek vizet és a 16 dkg cukrot, amit fehéredésig keverünk. Hozzákeverünk 2 dkg kakaóport is. Felverjük a tojásfehérjéket kemény habbá. A 14 dkg lisztet elkeverjük az 1 csomag sütőporral és a csipetnyi sóval. A hab felét beletesszük a tésztába, és rászitáljuk a lisztes keveréket. Fakanállal lazán összekeverjük, majd a hab többi részével tovább lazitjuk a tésztánkat. A tepsibe sütőpapirt teszünk, beleöntjük a tésztát, és egy hablapáttal elsimitjuk. Előmelegitett sütőben 20 percig sütjük. Ha kész, kiboritjuk egy tálcára, lehúzzuk tetejéről a papirt.
A főzött és a vajas krémet összekeverjük, és a tésztára kenjük. Fél órára hideg helyre tesszük, ha nem fér a hűtőbe, akkor a spájzba, hogy a krém megszilárduljon.
Elkészitjük a csokimázat: a 20 dkg étcsokit összetördeljük, habüstbe tesszük, és gőz felett a 10 dkg vajjal megolvasztjuk. Mikor kihűlt, rákenjük a krémre. Ha megszáradt, vizes késsel felszeleteljük először 5x5-ös négyzetekre, majd az átló mentén háromszögekre vágjuk. Igy úgy néz ki, mint két lúdláb.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.