40dkg búzaliszt
1dl 20 %-s tejföl de lehet kefir is
25 g friss élesztő
1dl 2.8% tej
1 kávéskanál kristálycukor
2 evőkanál bor (fehér, száraz)
2 kávéskanál só
1 db tojás
10dkg margarin
30dkg darált tepertő,
Őrölt fekete bors, só
Ez egy könnyű, leveles tepertős pogácsa recept. Sajttal is érdemes kipróbálni.
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk. Meleg helyre téve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Én nem darálom. Nekünk jobban ízlik, ha késsel apró darabokra vágom össze. Nagyon apró darabokra. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük vagy szórjuk a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre tedd mikróba . Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig újra kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük.
Az eredeti recept szerint 1 cm vastagságúra nyújtjuk, szerintem 1.5-2 cm jobb lenne. A tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.