Nagyon guszta
60 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
3 ek. fehérbor,
2 dl tej,
1 dl tejföl,
1 ek. só,
1 tk. cukor,
1 db tojás,+ 1 a kenéshez,
30 dkg töpörtyű,
6 dkg zsír
A lisztben elkeverem a sót. 1 dl langyos cukros tejben feloldom az élesztőt és a lisztből egy púpos evőkanállal belekeverek. Langyos helyen felfuttatom.
A liszttel elmorzsolom a zsírt, majd hozzá adom a többi összetevőt, végül a felfuttatott élesztővel rétes keménységű tésztát dagasztok.
30x40 cm-s téglalappá nyújtom, rákenem a ledarált töpörtyűt. Feltekerem mint a kalácsot, sodrófával óvatosan megütögetem majd összehajtom. Fóliával letakarva 20 percet pihentetem.
Elfordítom a tésztát 90 fokkal, és most így nyújtom ki. Balról jobbra - jobbról balra egymásra hajtom, majd lentről fel,-fentről le és 30 pecet pihen. Ezt mégegyszer megismétlem.
Ujjnyi vasragra nyújtom, tetejét berácsozom és 5 cm-s szaggatóval kipogácsázom. Tetejét felvert tojással lekenem.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt megsütöm.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.