4 dcl langyos tej
3 kanál porcukor
4 dkg friss élesztö
50-55 dkg rétesliszt
pici só
3 tojássárgája
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg lekvár / jó ha kissé sürübb a lekvár és nem túl folyós/
2 ek méz
zsír a tepsi kikenéséhez
2 dcl langyos tejben, amelybe 1 kanál porcukrot is tettem, felfuttatok 4 dkg friss élesztöt.
Egy nagy tálba beleszitálok 50-55 dkg réteslisztet, hozzáadok pici sót, 3 tojássárgáját, 1 egész tojást, 2 kanál porcukrot, 1 citrom reszelt héját, 10 dkg olvasztott vajat, a felfutatott élesztöt és még 1,5 - 2 dcl langyos tejet.
Jól összedolgozzuk, bedagasztjuk, míg a tésztánk szalagos nem lesz és elválik a tál falától.
Letakarjuk és meleg helyen, a duplájára kelesztjük, ami kb.45-60 perc.
Ezután lisztezett deszkára helyezzük, kissé átgyúrjuk és kinyújtjuk.
Majd kockákra vágjuk megtöltjük lekvárral / jó ha kissé sürübb a lekvár és nem túl folyós/és a lekvárra pici mézet csorgatunk.
Ezután feltekergetjük szépen öket.
Kizsírozott tepsibe rakjuk egymás mellé, de ne túl szorosan.
A buktik oldalát olvasztott vajjal megkenegetjük. Amikor tele a tepsi, meleg helyen kissé kelesztjük, kb.15 perc.
Majd felvert tojássárgájával lekenjük a tetejét és elömelegített sütöben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Két dcl tejet felforrósítunk 2 kanál mézzel és a forró buktikat a sütölemezen jól lekenjük és konyharuhával letakarjuk.
Állni hagyjuk 15 percig, és ha kihültek, akkor a buktikat tálra helyezzük és porcukrot szórunk rá.
Én forró tejeskávéval ajánlom.:)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.