Hozzávalók a tésztához:
4 db tojás (nagyobb)
20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
egy nagy csipet só
A húsos raguhoz:
1 nagy db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
1 kg darált sertéshús (vagy vegyesen sertés/marha)
2 teáskanál bazsalikom
2 teáskanál oregánó
2 nagy db paradicsom
50 dkg sűrített paradicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A besamelhez:
5 dkg vaj
5 dl hideg tej
5 dkg finomliszt
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
1 késhegynyi szerecsendió
Rétegezéshez
20 dkg trappista sajt (reszelve)
Tehát először is a tésztát összegyúrjuk, 10 percet letakarva pihentetjük, majd papír vékonyságúra nyújtjuk és 10x15 cm kockákra vágjuk.
Egy tiszta abroszon vagy konyharuhán hagyjuk szikkadni.
(NEM szabad kifőzni a tésztát!
Smile hangulatjel )
Addig elkészítjük a ragut:
Megpucoljuk és apróra vágjuk a fokhagymát, vöröshagymát és a répát.
Egy fazékban olajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, felkockázott répát, és egy felesnyi pohárka vízzel felöntjük.
Megvárjuk míg a lé elpárolog, és az egészet lepirítjuk.
Akkor kész, ha már a sárgarépától jó sárga az olajunk.
Ekkor hozzáadjuk a darált húst és a felkockázott paradicsomot.
Most fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oreganóval.
Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és az egészet készre főzzük.
Ha szükséges, még ízesítjük.
Félrerakjuk.
Elkészítjük a besamelt:
Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra.
Közben a 5 dl hideg tejet öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára.
Addig főzzük, amíg nem pukkadozik (mint pudingfőzésnél).
Végül sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval.
Félretesszük.(Reszelhetünk bele sajtot, ízletesebb lesz a mártásunk).
Állítsuk össze a lasagnét.
Ehhez én egy közepes tepsit sütőpapírral kibéleltem és befedtem tésztalapokkal, majd egy bő merőkanál besamelt „szétkenünk“ a tésztán, erre tesszük egy jókora merőkanál ragu, és erre jön a sajt.
Aztán egy újabb tésztasor, besamel, ragu és sajt.
Addig rétegezzük, míg el nem fogy.
Utolsó réteg tészta, maradék besamel, ragu, sajt.
Megrázogatjuk, hogy mindenhova lecsurogjon a szaft.
Majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük a sütőből, egy késsel megszurkáljuk, ha puha, kész is.
Kitesszük a konyhapultra, várunk vele kb.20 percet, és szépen szeletelhető!
Tipp: Tehetünk a raguba gombát.
Jó Étvágyat!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.