30 dkg darált marhahús (lehet bármienből)
2 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál étolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsom püré (én 2 dl házi paradicsomlevet használok)
2 evőkanál liszt
2 dl vörösbor
3 hámozott paradicsom
2 db babérlevél
1 kávéskanál oregáno
só,bors ízlés szerint
Gombás raguhoz:
6 db sampion gomba
1 fej hagyma
só,provance fűszerkeverék
olaj
Sajtmártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
0,5 l tej (kb.)
2 db tömlőssajt
csipet őrölt szerecsendió
só
Továbbá:
40 dkg gyúrttészta(lebbencs,házi) vagy lasagne tészta
1 csomag lapkasajt (8 darabos)
vaj az edény kikenéséhez
retek,zöldhagyma,pirosarany a díszítéshez
A kétféle olajon a felaprított hagymát és fokhagymát megdinsztelem.
Ráteszem a darálthúst,picit megpiritom.
Hozzákeverem a paradicsompürét(vagy a paradicsomlé felét),megszórom a lisztel és picit kevergetve főzöm(1 percig).
Ezután felöntöm a vörösborral(beleöntöm a maradék paradicsomlevet),mehet bele a felaprított hámozott paradicsom,a babér,oregánó,só,és a bors.
Ebből főzzünk egy sűrü mártást.
Ha túl sűrűnek találjuk,borral higíthatjuk(de ne legyen híg!).
Közben elkészítjük a gombát.
Kevés olajon a hagymát megüvegesítem,mehet rá a felkockázott gomba.
Sózom,provance fűszerrel ízesítem és készre párolom .
A sajtréteghez egy besamellt készítek.
A vajat megolvasztom,ráteszem a lisztet és kifehéredésig,kavargatva sütöm
Ekkor lehúzom a tűzről és habverővel apránként hozzákeverem a tej felét,hogy ne legyen csomós.
A tűzre visszatéve a maradék tejet is hozzákeverem és pár percig főzöm.
Ezután mehet bele a két tömlőssajt,a só és a csipet szerecsendió.
Vigyázzunk a szerecsendióval,mert ha sokat teszünk bele,megkeseríti.
Aki szereti,reszelhet még bele füstöltsajtot is.
Ezt is főzöm kevergetve pár percig.
A tésztát félig megfőzzük(3-4 percig),leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel.
Ezután jön a rétegezés.
Egy 33×20-as méretü tepsüt kivajazok,az alját berakom tésztával.
(a húsragut és a sajtosat 2 felé osztjuk majd)
Egy réteg húsragu,rá tészta,most sajtréteg,tészta,most az egész gombaragu,tészta,húsragu,tészta sajtréteg,tészta.
Végül a tetejét betakarjuk a lapsajtokkal és mehet a sütőbe.
Addig sütöm,míg a tetején a sajt picit megpirul.
Ha kihült,(én ezt másnap a hűtőböl kivéve csináltam)kivágok belőle egy zsurtorta alakú darabot és retek csillagokkal,zöldhagymával,pirosarannyal díszítettem.
Tudom,elég pepecsesnek tűnik,de ha jól megszervezzük,gyorsan elkészül.Utána pedig az íze és az elismerés mindent megér!
Jó étvágyat hozzá!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.