Terike! Elmentve :-) A srácok nagyon szeretik a kürtőskalácsot, de forma híján még nem fogtam hozzá. Most már ez is kipipálva! Köszönöm, hogy feltetted! Üdv: Anita
Tésztára:
Kalácssütő hiányában, sablont készítünk: négy darab, kb. 10 cm hosszú, 4,5 cm átmérőjű gurigát bevonunk – kívül-belül – alumínium fóliával, 2-3 rétegben.
A lisztet, sót, cukrot, élesztőt, tojást és a langyos tejet egy tálban, sima tésztává dagasztjuk. Hozzátesszük az olvasztott vajat, amit szintén beledolgozunk. Letakarva, duplájára kelesztjük (40-60 perc).
Lisztezett deszkára/munkalapra borítjuk, 5 mm vastagra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral. Egy lapra kristálycukrot terítünk.
Az előkészített gurigákat olvasztott vajjal megkenjük, és a csíkokat rátekerjük – résnyi helyet hagyva közöttük. A munkalapon kicsit áthengergetjük, megkenjük olvasztott vajjal, és a kristálycukorban megforgatjuk. Tepsibe tesszük, nem szorosan.
A sütőbe toljuk a tepsit, 2 percenként a gurigákon kicsit fordítunk. Kb. 30 perc alatt elkészül a kalácsunk. Kivesszük és felállítjuk, pár perc múlva villával letoljuk a gurigákról a tésztát.
Megjegyzés: Grill fokozatos sütőben szép karamelles cukor rétegünk lesz. – Normál sütőnél (ez látható itt a képeknél) nem lesz teljesen sötét réteg, de így is nagyon finom.
Ha 4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és kéztörlő gurigát használunk, akkor ebből az adagból 3 db kb. 18-20 cm-es kalácsunk lesz.
(Tészta saját, készítési technika Limara http://erdely.ma/receptek.php .)
Terike! Elmentve :-) A srácok nagyon szeretik a kürtőskalácsot, de forma híján még nem fogtam hozzá. Most már ez is kipipálva! Köszönöm, hogy feltetted! Üdv: Anita
Nagyon szívesen. Én is csak a jó ötletet adtam tovább, nekem sincs formám, de mint látható: semmi sem lehetetlen.
Nagyon fini lehet. Én is csináltam így már kürtős kalácsot,csak én még a cukor közé apróra vágott diót is tettem.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.