· 1 kg liszt
· 1 egész tojás
· 3 tojássárgája
· 5 kanál porcukor
· 10 dkg vaj
· 3 dkg élesztő
· 8 dl tej
· fél citrom leve
· 2 vaníliás cukor
·
· A beszóráshoz és a kenéshez:
· 15 dkg cukor
· 15 dkg vaj
· 10 dkg apróra vágott dió
A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen.
Mivel én Tupperware gyors kelesztőben készítettem így 25 perc alatt megkelt a tésztám.
A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük.
A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük.
Kürtöskalács sütő hiányában én ismerősöktől ötletesen ellesve a sörös dobozok melyek erre alkalmasak, befóliáztam és jól be olajoztam hogy a tészta ne ragadjon rá .
A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára azaz a formára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát.
Ebből 8db kürtöskalács lett .
Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, mintha sodrófával nyújtanánk valamit.
Így a rétegek tökéletesen fedik majd egymást, és a tészta is egyenletes vastagságú lesz!
Mielőtt cukros dióba forgatjuk,
-vagy fahéjas cukorba- kenjük meg olvasztott vajjal – szebb lesz a színe, és a cukor is jobban tapad!
Tepsibe állítva behelyezem és 200 c fokon 20-25 percig sütöm
Ha megsült egy picit hagyjuk és utána szépen kijön a forma belőle .
Majd ezután takarjuk le ne száradjon ki.
Nagyi szerint :
A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető.
A kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva.
Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk vagy pedig erre a célra készített vaslábakat.
Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni.
Régen a mama ezt profi módon csinálta .
Én készítettem ,vaníliást ,diósat és fahéjast is .
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.