Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 24 csütörtök György névnapja

Főoldal » Kürtöskalács ahogy a Nagyi készítette

felvitel dátuma: 2013-02-12 15:10:00       mai nézettség: 1       nézettség: 3823
részletes recept
Kürtöskalács  ahogy a  Nagyi készítette
Hozzávalók 8 személyre:

 

·         1 kg liszt

·         1 egész tojás

·         3 tojássárgája

·         5 kanál porcukor

·         10 dkg vaj

·         3 dkg élesztő

·         8 dl tej

·         fél citrom leve

·         2 vaníliás cukor

·          

·         A beszóráshoz és a kenéshez:

·         15 dkg cukor

·         15 dkg vaj

·         10 dkg apróra vágott dió

Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen.
Mivel én Tupperware  gyors kelesztőben készítettem  így 25 perc alatt megkelt a tésztám.
A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük.
A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük.
Kürtöskalács sütő hiányában én ismerősöktől  ötletesen ellesve a sörös dobozok melyek erre alkalmasak, befóliáztam és jól be olajoztam hogy a tészta ne ragadjon rá .

A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára azaz a formára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát. 
Ebből  8db  kürtöskalács lett .
Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, mintha sodrófával nyújtanánk valamit.
Így a rétegek tökéletesen fedik majd egymást, és a tészta is egyenletes vastagságú lesz!
Mielőtt cukros dióba forgatjuk,
-vagy fahéjas cukorba- kenjük meg olvasztott vajjal – szebb lesz a színe, és a cukor is jobban tapad!

Tepsibe állítva  behelyezem  és 200 c fokon  20-25  percig sütöm

Ha megsült  egy picit hagyjuk és utána szépen kijön a forma belőle  .

Majd ezután  takarjuk le ne száradjon ki.

Nagyi szerint :

A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető.
A kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva.
Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk vagy pedig erre a célra készített vaslábakat.
Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni.
Régen  a mama ezt profi módon  csinálta .

Én készítettem ,vaníliást ,diósat  és fahéjast  is .

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*