Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 10 csütörtök Zsolt névnapja

Főoldal » Krumplis-magvas kenyerem

felvitel dátuma: 2011-10-16 15:51:48       mai nézettség: 1       nézettség: 2567
részletes recept
Krumplis-magvas kenyerem
Hozzávalók 4 személyre:


  • kb 80 dkg Bl 65-ös fehér liszt
  • kb 20 dkg rétesliszt
  • kb 80 gr friss élesztő
  • kb 6 dcl langyos víz
  • fél dcl olaj
  • 15 dkg margarin (Lidl-os)
  • 1 kanál cukor
  • 1 db burgonya megfőzve és áttörve
  • napraforgó mag
  • tök mag
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 60 perc

Elkészítés:

 

 Az élesztőt belemorzsoljuk fél liter langyos vízbe, amiben előzőleg elkevertük a cukrot, s 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A liszteket, a sót, az áttört burgonyát egy nagyobb edénybe rakjuk, hozáadjuk az álesztős keveréket, majd tetszés szerinti mennyiségben a magvakat. Jól összedolgozzuk. a végén hozzágyűrjuk az olajat és a szobahőmérsékletú margarint is. Én adtam még hozzá kb. 1 dcl vizet is, így lett pont jó a tészta. Egy órát kelesztjük, s az edényt egy tiszta, száraz konyharuhával lefedjük. Félidőben átgyúrjuk, hogy kinyomkodjuk a levegőt a tésztából, majd a kelesztési idő elteltével  bekapcsoljuk a sütőt (180 fokra), közben kiolajozzuk a tepsit.  a sütő alsó tepsijébe beteszünk egy vízzel telített kisebb edényt, hogy gőzben sülhessen a kenyér ! A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kettőbe osztjuk, téglalapot nyújtunk belőle, ahosszabb oldalát behajtjuk a téglalap feléig, majd ugyanígy a másik oldalt is, végül a rövidebb oldalait is felhajtjuk, vigyázva, hogy ne lógjon ki. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A hajtogatott felükkel lefelé belehelyezzük a kiolajozott tepsibe, meglocsoljuk, vagy vizes kenőecsettel megkenjük, s a tetejére is szórunk egy kevés magot. Éles késsel bevagdossuk, s addig hagyjuk még kicsit kelni, amíg a vágások kinyílnak! Behelyezzük a sütőbe és szép pirosra sütjük! Kb. egy óra elteltével kivéve a sütőből még forrón ismét bekenjük vizes ecsettel, kiborítjuk, rácsra téve, száraz konyharubá göngyölve hagyjuk kihűlni.
  étvágyat!
Szakács: marika


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Győriné Éva 2011 október 16

A hozzávalók szerint finom lehet ez a kenyér, de nem tudom hogy hol lehet venni BL 65-ős lisztet. Mindenképpen meg fogom sütni, mert biztosan jobb mint a bolti "felfújt" kenyerek.

0/10 anna51 2011 október 16

Nagyon ugyes vagy, szép lett a kenyérkéd!

0/10 Marcsi64 2011 október 16

Lisztek: BL-55 finomliszt BL-65 búzaliszt BL-80 liszt fehér kenyérliszt GL-200 graham liszt Győriné Éva: Elméletileg mindenhol kapsz 65-ös búzalisztet. Ezt a feliratot keresd!!

0/10 nemeth-ek 2011 október 18

Köszönöm a dícséreteket! Gy. Éva, nyugodtan próbáld ki, nemfogod megbánni! anna51 , köszi a kedves szavaid, ismét! :) Marcsi64, köszönöm a segítséged. Nem volt időm még benézni, ezért nem is láttam a kérdést!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*