jó
Hozzávalók a tésztához:
½ kg sima liszt
15 dkg vaj
2 egész tojás
10 dkg kristálycukor
1csomag vaníliás cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
kb.: 3dl langyos tej
1 kockacukor
2 ek. olaj
Krumplikrémhez:
20 dkg megtisztított, tisztán mért krumpli megfőzve, áttörve, kihűtve
kb.: 3 dl tejföl
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
+ 1 tojássárgája a tészta lekenéséhez
Elkészítés
1 dl langyos tejben az 1 kockacukorral megfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, amibe elmorzsoltuk a vajat, beletettük a csipet sót, a két egész tojást, a kristály és vaníliás cukrot. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Miközben dagasztjuk hozzáaadjuk aza olajat is. Alaposan kidagasztjuk, majd ½ óráig kelesztjük szobahőmérsékleten.
Közben elkészítjük a krumplis krémet. Az áttört, kihűtött krumplihoz adjuk a vaníliás és a kristálycukrot, a 2 tojás sárgáját, a citromhéjat és habosra keverjük annyi tejföllel, hogy krémes állagú legyen.
Miután a tészta megkelt 2 cipóra osztjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és megkenjük a krumplis krémmel. Henger alakúra feltekerjük és a megtöltött tésztát 2 cm-es szeletekre vágjuk. Kivajazott tepsibe fektetve, egymástól kellő távolságra, mert még kelni fog süléskor is, lerakjuk. A tészta tetejét megkenjük felvert tojás sárgával és előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük a tetejét.
Ezt a Kruplis csigát Cigánd környékén csinálják egy ottani ismerősömtől kaptam nagyon régen a rceptet.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.