Tészta:
50 g finom liszt
1-2 kávéskanál só
2 evőkanál olaj
langyos víz
Töltelék:
2 kg krumpli
só,bors
1 fej vöröshagyma-amit megdinszteltünk olajon
Öntet:1-2 dl víz-forró, 1 kávéskanál só
1.Lisztet, sót, vizet és az olajat összekeverem és elkezdem dagasztani a tésztát .Úgy emlékszem sacc. fél deci víz jó volt, de ránézésre kell beállítani, hogy szép ruganyos legyen, ne morzsálódjon, ne ragadjon.
2.Ezután 1 óráig folpackba tekerve hűtőben pihentetem (folpack nélül kiszárad). Nyújtófával kinyújtom jó vékonyra (közben lisztezem, ha szükséges) és beolajozom, hogy (megintcsak) ne száradjon ki. A tésztát most rakjuk át egy nagy konyharuhára, vagy asztalterítőre,20 percig pihentessük.
3.Ha ügyesek voltunk, akkor egy ruganyos tésztát kaptunk, amit középről kifelé haladva, alá-alányúlva egész vékonyra, átlátszóra ki tudunk húzni a nyújtófával elért átmérő akár háromszorosára is. Ha itt-ott kiszakad az se baj, mert úgyis többször átfordítjuk majd.
4.Máris lehet pakolni a tölteléket(kruplit lereszeljük,sózzuk,borsozzuk...és a dinsztelt hagymát hozzákeverjük-mindig nyomkodjuk meg a krumplit szórásnál, mert levet ereszt) kb. ujjnyi vastagságban a tészta szélétől olyan távolságra, hogy még kényelmesen rá tudjuk fordítani azt, aztán a konyharuha segítségével még gördítünk rajta kettőt-hármat.
5.Végül tepsibe (tortaformába) tekerjük (középről kifelé), 180 fokon aranybarnára sütjük majd az öntetett ráöntjük és vissza a sütőbe pár percre,majd kivesszük és tepsivel leboritjuk 10 percre. Tradícionálisan ivójoghurttal (tekući jogurt) fogyasztjuk... :) Jó étvágyat!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.