Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 27 vasárnap Zita, Mariann névnapja

Főoldal » Desszert étel receptek » Krémes réteslapból Tante Fanny tésztából

felvitel dátuma: 2011-04-17 10:34:13       mai nézettség: 1       nézettség: 7772
részletes recept
Krémes réteslapból Tante Fanny tésztából
Hozzávalók 4 személyre:

Tésztához:

Szirup:

  • 20 dkg kristálycukor (2,5 dl)
  • 2 dl víz
  • 1 kávéskanál vanília aroma

Krém:

  • 8 dl víz
  • 1 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db vaníliás főzős puding
  • 4 tojás fehérje
  • 7 dkg kristálycukor
  • pici

     
Előkészületi idő: 0 perc

Sütési idő: 20 perc

Főzési idő: 25 perc
Elkészítés:

Először a cukorból és vízből szirupot készítünk.
Ha kihűlt hozzákeverjük a vanília aromát. – A szirupnak teljesen ki kell hűlnie!

Felhasználás előtt a Tante Fanny teljes kiőrlésű rétestésztát kivesszük a csomagolásból, és szobahőmérsékleten 10 percig pihentetjük.

A 6 db réteslapból két tészta alapot készítünk (a tészta alap 4 rétegből fog állni):

Sütési méret:  24*36 cm

  1. A tepsire terítjük az első lapot, a felső 2/3 részét olajjal/vajjal megkenjük és az alsó 1/3 részt ráhajtjuk, megkenjük.
  2. Ráterítjük a második réteslapot úgy, hogy fent legyen a ráhajtandó 1/3 rész. Olajjal/vajjal kenjük és a felső 1/3 részt hajtjuk le és kenjük.
  3. A harmadik lapot középre tesszük, így alul-felül kimarad egy kis rész, amit levágunk, majd olajozzuk/vajazzuk.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon, rózsaszínűre (kb. 10 perc) sütjük, közben 2-3 alkalommal, villával kicsit megszurkáljuk a tésztát. Még forrón ráöntjük a hideg szirup felét. Hagyjuk kihűlni.
  5. A másik 3 db réteslapból is elkészítjük a tészta alapot. (Az első lap sütési ideje alatt összeállíthatjuk.)

A krémhez 8 dl vizet a porcukorral felfőzzük. A vaníliás pudingokat az 1 dl tejjel és a vaníliás cukrokkal elkeverjük, hozzáöntjük a cukros vízhez. Szép simára főzzük.
A pici sóval, kristálycukorral felvert tojás fehérjét a még forró (tűzről levett) pudingba, fakanállal óvatosan beleforgatjuk. Visszatesszük a tűzre és kevergetve, még kb. 3 percig, főzzük.

Készítési méret:  22*35 cm

  1. Az egyik kihűlt réteslap tésztát – a széleket levágva, a fenti méretretepsibe tesszük, kb. 10 cm magasítót „építünk” köréje (állítható magasító, vagy keménypapírból/kartonból). A még forró pudingot ráöntjük, szépen eligazítjuk.
  2. A másik lapot szintén méretezzük és éles késsel (3x5 db=15 db) kockára, vagy szeletekre (30 db), esetleg is-is, mint a képen (20 db) vágjuk. Megszórjuk porcukorral és egyenként a puding tetejére helyezzük (megszórhatjuk a kockákat a ráhelyezés után is).

Hideg helyre, hűtőbe tesszük. Tálalás előtt, a tetején kialakított kockák/szeletek mentén, éles késsel felvágjuk.

Megjegyzés:
– Ha magasabb krém réteget szeretnénk, akkor 4 pudingból készítsük (L. http://www.receptlap.hu/recept/franciakremes__20_db_2024  receptnél).
Elkészíthetjük szirup nélkül is, csak olajjal/vajjal kenve. A réteslap rétegek azonban kicsit „repülősök” lesznek. (Lásd  II.  kép.)

(Szirup eredeti receptjehttp://latsiakonyhaja.blogspot.com/2011/01/gorog-kremes.html )

(Recept változat)

Szakács: Zia


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Gyenge Livia 2011 április 17

Nagyon guszta!!!

0/10 Zia50 2011 április 17

Köszönöm! Nem csak jól néz ki, de a szirupos megoldással nagyon finom íze lett, nem kemény a teteje. Nagyon "eteti" magát.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*