Tészta:
Krém:
Szóráshoz: porcukor
A tésztához a liszttel elmorzsoljuk a vajat/margarint, majd hozzáadjuk a sót, tojásfehérjét, vizet, ecetet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Vékonyra kinyújtjuk a tésztás, hosszanti oldaláról feltekerjük. Négy egyforma részre vágjuk. Egyenként kinyújtjuk, egymásra fektetjük és 20-30 percig a hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után a tésztát kétfelé vágjuk, és mindkettőt vékonyra kinyújtjuk – kb. 24*36 cm méretűre. (Kicsit lágy, közben óvatosan lisztezhetünk.) Megszurkáljuk, előmelegített sütőben, 180-200 fokon, sütőlapon/gáz tepsi hátoldalán 8-10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Majd formára igazítjuk, kb. 20*33 cm méretűek lesznek. Az egyik lapot 3x5 = 15 db kockára vágjuk.
A krémhez 8 dl vizet a porcukorral felfőzünk, a vaníliás pudingokat 1 dl vízzel elkeverjük és a cukros vízhez öntjük, a vaníliás cukrot is és kevergetve, simára főzzük.
A tojásfehérjéket pici sóval és a kristálycukorral kemény habbá verjük, a tűzről levett forró pudingba óvatosan belekeverjük. Visszatesszük a tűzre a krémet és kevergetve, még kb. 3 percig főzzük.
Az egészben hagyott, formázott tésztalapot, a méretével azonos, magas falú tepsibe (kapcsos) tesszük és a forró krémet ráöntjük, elsimítjuk. A kockákat egyenként a tetejére helyezzük, megszórjuk porcukorral és hűlni hagyjuk.
Hűvös helyen, hűtőben tároljuk.
Fogyasztás előtt a kockák mentén, éles késsel szeleteljük.
Megjegyzés: Mirelit leveles tésztából is készíthető. – Lehet magasabb krémet készíteni, és hab réteggel is. Krém és hab/máz leírás a „Franciakrémes – 20 db” receptnél.
(Csak recept variáció)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.